Мобилна навигација
04. авг 2022.

Нови инвестициони замах у Србији

Министарство привреде подржава нова улагања домаћих и страних улагача потписивањем уговора којим ће бити обезбеђене инвестиције у вредности од око 320 милиона евра и две и по хиљаде нових радних места за грађане широм Србије.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић, наводи да Министарство привреде с посебном пажњом истиче реинвестиције, јер нова улагања истих привредних друштава представљају потврду привредне и политичке стабилности Србије и стабилности инвестиционог амбијента.

У току јула месеца и до средине августа биће потписано девет нових уговора ради реализације инвестиционих пројеката, и то, са привредним друштвима:

 

           1) „ZF Pančevo“ (проширење производног програма електронске опреме за моторна возила на постојећој локацији у Панчеву);

           2) „ZF Pančevo“ (сервисни центар у Новом Саду);

           3) „Shenchi Automotive“ (изградња производног погона за производњу делова за моторна возила у Крагујевцу);

           4) „Stax Technologies“ (производња машина и апарата опште намене у Чачку)

           5) „Pons“ (аутоматизација процеса производње смрзнутог пецива у Чачку)

           6) „Ecomex“ (изградња производног објекта за производњу пржене кафе у Старој Пазови)

           7) „Swisslion Takovo“ (аутоматизација постојећих капацитета за производњу чоколаде, кекса и бисквита у Вршцу)

           8) „Moka“ (аутоматизација погона за припрему и израду теста, хлеба и колача у Чачку)

          9) „Gorenje“ (проширење производног погона за производњу фрижидера у Ваљеву).

 

У сарадњи са Министарством привреде, „Горење“ реализује седму инвестицију. Проширењем производног погона у Ваљеву „Горење“ ће инвестирати 47 милиона евра до краја 2024. а до краја 2025.  године запослити 1020 нових радника.

„ZF Serbia“ четврти пут инвестира у Србији. Ово привредно друштво ће до краја 2027. године у Панчеву отворити  589 нових радних места и инвестирати 238 милиона евра, док ће инвестиционим пројектом у Новом Саду запослити 370 радника и до краја 2025. године уложити преко 6,7 милиона евра.

Другом инвестицијом у Србији, „Swisslion Tаково“  ће у Вршцу до краја 2022. године завршити аутоматизацију постојећих капацитета производње и уложити 1,6 милиона евра. 

„Shenchi Automotive Parts“ у Крагујевцу ће до краја 2026. године инвестирати 7,9 милиона евра и запослити 127 нових радника.

До краја 2024. године, „Stax Technologies Konjevići“ изградњом новог погона у Чачку инвестираће 10.4 милиона евра и запослити 300 нових радника. У Чачку ће до краја наредне године  „Мока Чачак“ инвестирати 2,2 милиона евра, док ће пекара „Понс“ уложити 1,4 милиона евра.

„Ecomex“ до краја следеће године у општини Стара Пазова отвориће 30 нових радних места и уложити 4,8 милиона евра у производни објект.

До краја августа очекује се закључивање нових уговора о реализацији инвестиционих пројеката са четири улагача са којима су преговори завршени, а који се односе на прехрамбену индустрију („Belt“, „Neoplanta“, „Dijamant“), као и аутоматизацију производног процеса у производњи фармацеутских производа.