Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
24.11.2020.

Ministarka privrede Anađelka Atanasković najavila je danas da će najveći deo budžeta ministarstva za narednu godinu biti usmeren na programe podrške privredi za nove investicije koje će nastaviti pozitivno da utiču na rast BDP-a.

„Podršku nastavljamo u tri smera: ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture“, rekla je Atanasković na 20. Beogradskom ekonomskom forumu.

Ona je istakla da je za podsticaj privredi izdvojeno 17,6 milijardi dinara, od čega za podsticaje za direktne investicije nešto više od 15 milijardi dinara.

„Za podršku razvoju preduzetništva izdvojeno je 2,1 milijarda dinara, od čega dve milijarde za nekoliko programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i to za nabavku opreme, za početnike u poslovanju, dok će jedan od programa biti posvećen i afirmaciji ženskog preduzetništva“ rekla je Atanasković.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima i merama regionalnog razvoja, ministarka je ukazala da je u budžetu planirano oko 1,6 milijardi dinara.

„Od izuzetnog je značaja da nijedan projekat nije zaustavljen i da se nijedan investitor nije povukao, naprotiv, imamo najave dolaska nekih novih investitora, što je ohrabrujući signal“, rekla je Atanasković.

Prema njenim rečima, cilj će svakako biti dovođenje visoko tehnoloških kompanija, što će podići tehnološki nivo naše privrede i omogućiti otvaranje novih radnih mesta i za visoko obrazovni kadar.

Ministarka je ocenila i da moramo iskoristiti šansu i privučemo velike kompanije za koje se očekuje da će preseliti svoju proizvodnju sa udaljenih tržišta bliže matičnim zemljama.

„Pored borbe za svaki ljudski život i za suzbijanje zaraze, moramo da vodimo računa o ekonomiji. To je život. I zato će naš fokus i cilj na kome ćemo predano raditi biti brži oporavak u narednom periodu, kako bismo zadržali dobre ekonomske rezultate“, rekla je Atanasković.