Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
15.06.2017.

U specijalnom izdanju mesečnika „Diplomacy and Commerce”, posvećen odnosima Srbije i Italije, ministar privrede Goran Knežević rekao je da je Italija prvorazredni privredni partner Srbije, i da je poslednjih 20 godina bila uvek na jednom od prva tri mesta kada je u pitanju plasman srpskih proizvoda.

Ministar je, takođe, istakao značaj podsticaja koji se daju investitorima. „Podsticaji su itekako opravdali svoje postojanje. Samom činjenicom da smo sa 72 kompanije ugovorili 12.383 radna mesta, a da te kompanije danas zapošljavaju 39.953 lica, što je za 27.570 više od cilja koji smo dogovorili, mislim da je dovoljan dokaz”, kazao je on.

„Ali da se razumemo, podsticaji služe da bismo privukli s jedne strane domaće privrednike da se razvijaju, budu veći, konkurentniji, a sa druge strane, da privučemo i strane investitore, da odaberu jedan Niš, jednu Surdulicu ili Sremsku Mitrovicu da im postane regionalni centar, da u našu zemlju donesu nove tehnologije i znanja, pored toga što zapošljavaju naše ljude i angažuju naše male i srednje privrednike”, rekao je Knežević i dodao da ga često pitaju o podsticajima, da li se isplate i da li bi investitori došli i bez njih u Srbiju. „Opšte  je takmičenje u uslovima koji zemlje nude samo da bi poznata svetska kompanija odlučila da proširi svoje poslovanje baš u njihovoj zemlji. Kod nas su, zahvaljujući podsticajima, uložili čuveni NCR, Jura, Leoni, Grunfos i drugi. Oni su zaposlili hiljade naših ljudi i odlučuju da reinvestiraju. To je čist dokaz da su zadovoljni poslovanjem u Srbiji i da žele dugoročno ovde da ostanu”.

Da bismo stvorili privlačni, ali i sigurni investicioni ambijent, po Kneževićevim rečima, mnogo toga je urađeno u poslednjih 9 meseci i tu pojasnio da su novom Uredbom o privlačenju direktnih investicija znatno smanjeni kriterijumi kako bi veće šanse dobili domaći privrednici, ali istovremeno i obezbeđeni posebni podsticaji za ulaganja u devastirana i nerazvijena područja.