Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
14.06.2019.

Ukupna neto dobit 37 javnih preduzeća u prva tri meseca ove godine iznosi oko devet milijardi dinara, a najbolji rezultat u tom periodu ostvarili su Srbijagas i EPS.

Srbijagas je, primera radi, u pomenutom periodu ostvario neto dobit od 4,9 milijardi dinara, Elektroprivreda Srbije je ostvarila 4,9 milijardi, Skijališta Srbije – 778 miliona dinara, a Pošta Srbije 599 miliona dinara.

„Ministarstvo privrede ima razloga da bude zadovoljno rezultatima“, rekao je državni sekretar Dragan Stevanović.

„Rezultat javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija za prva tri kvartala prošle godine bio je nešto iznad 12 milijardi dinara ukupne neto dobiti, a ove godine već u prvom kvartalu ukupna neto dobit iznosi oko devet milijardi „, rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, rezultati potvrđuju smisao i opravdanost smernica za izradu godišnjih programa poslovanja, koje Vlada Srbije na predlog Ministarstva privrede donosi od 2014. godine, jer se održao kontinuitet ostvarivanja neto dobiti.

On je podsetio da su javna preduzeća 2014. godine ostvarila neto gubitak u iznosu od  65,3 milijardi dinara, a nakon donošenja smernica, posluju pozitivno.

„Postoji još dosta prostora da se unapređuje njihov rad, uključujući principe korporativnog upravljanja i definisanje strategije za korporativizaciju rada i funkcionisanja. Na tome radimo u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom“, rekao je Stevanović.