Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
31.05.2015.

Javna preduzeća obavljaju delatnost od opšteg interesa i mogu ih osnivati Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Javna preduzeća se osnivaju i posluju u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, koji uređuje uslove i način obavljanja delatnosti od opšteg interesa, kao i zakonom kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava.

U Republici Srbiji je ukupno 727 javnih i javno-komunalnih preduzeća, i to 36 javno preduzeće čiji je osnivač Republika Srbija i 691 javnih preduzeća čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave ili autonomna pokrajina

Ministarstvo privrede, Sektor za kontrolu, nadzor i upravne poslove u oblasti javnih preduzeća i privrednih registara, prati poslovanje javnih preduzeća i društva kapitala koja obavljaju delatnost od opšteg interesa. U skladu sa tim, Ministarstvo je donelo Pravilnik o obrascima tromesečnih izveštaja o realizaciji godišnjeg, odnosno trogodišnjeg programa poslovanja javnih preduzeća i Uputstvo o načinu dostavljanja izveštaja o realizaciji godišnjih, odnosno trogodišnjih planova. Obrasce koje je nepohodno popuniti i dostaviti prilikom izveštavanja, mogu se preuzeti u nastavku.