Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
24.10.2019.

Ministar privrede Goran Knežević razgovarao je danas sa zamenikom ministra trgovine NR Kine Kujan Kemingom o nastavku uspešne saradnje dve zemlje.

 

„Ekonomska saradnja Srbije i Kine prati tradicionalno dobre političke odnose, koji su zasnovani na međusobnom razumevanju i uvažavanju“, rekao je Knežević.

 

Kina je, dodaje on, veliki prijatelj naše zemlje, a godinama unazad je i naš najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner na azijskom kontinentu. Ukupna spoljnotrgovinska razmena je u prošloj godini iznosila više od 1,9 milijardi evra, a prema rečima ministra Kneževića, očekuje se da ove godine premaši taj iznos.

Knežević je istakao da su, posebno u resoru koji vodi, odnosi na nivou strateškog partnerstva, čiji temelji su postavljeni tokom susreta dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Prema njegovim rečima, to je oličeno i kroz neke od najznačajnijih kineskih investicija u Srbiji, HBIS u Smederevu, Ziđin u Boru, Linglong u Zrenjaninu…

 

Govoreći o daljem unapređenju saradnje, Knežević i Keming su se složili da je potrebno u najskorijem roku organizovati zasedanje Mešovite komisije dve zemlje.

 

Keming je, takođe, upoznao ministra Kneževića, da na kineskom tržištu ima prostora za povećanje izvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. On je izrazio posebno zadovoljstvo što će delegacija Srbije, koju će predvoditi premijerka Ana Brnabić, učestvovati na drugom Kineskom međunarodnom sajmu uvoza. Sajam će biti održan u Nacionalnom izložbenom i kongresnom centru u Šangaju od 5. do 10. novembra.