Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
13.11.2019.

Ministar privrede Goran Knežević i ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto kopredsedavali su danas u Budimpešti desetim zasedanjem Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske.

Knežević i Sijarto su se saglasili da su na Komisiji otvorena važna pitanja o daljoj saradnji i zajedničkim poslovima.

Oni su potpisali Protokol i izrazili zadovoljstvo što je dogovoreno otvaranje predstavništva Mađarske agencije za promociju izvoza u Srbiji.

Na zasedanju Zajedničke komisije bilo je reči o poljoprivredi, infrastrukturi, energetici, vodoprivredi, regionalnoj saradnji, zaštiti životne sredine i zdravlju, a direktori Akreditacionog tela Srbije i Mađarskog nacionalnog akreditacionog tela potpisali su akcioni plan za 2020. godinu.

„Politički odnosi dve zemlje uzdigli su se tokom poslednjih nekoliko godina na istorijski najviši nivo. Odlikuje ih intenzivni politički dijalog i obostrano potvrđeno opredeljenje za jačanjem saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa“ rekao je ministar Knežević.

On je istakao da to potvrđuju sastanci Zajedničke komisije, sednice Vlada dve zemlje, ali pre svega prijateljski odnosi predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.

Knežević se zahvalio i na podršci koju Mađarska pruža Srbiji na evropskom putu dodajući da dobre političke odnose prati i privredna saradnja koja ide uzlaznom putanjom.

„Mađarska je šesti spoljnotrgovinski partner Srbije. Očekujem da će ove godine vrednost spoljnotrgovinske razmene dve zemlje premašiti dve milijarde evra i da će nastaviti da raste“ rekao je ministar Knežević.

Ministar Sijarto je naveo da je Srbija najvažniji partner Mađarske na Zapadnom Balkanu.

On je istakao da je za prugu Subotica – Segedin, od ukupno 110 miliona evra mađarske podrške za saradnju sa Srbijom, opredeljeno 50 miliona i da uskoro treba da bude potpisan komercijalni ugovor.

Nakon završetka Zajedničke komisije Sijarto je ministru Kneževiću uručio posebno odlikovanje predsednika mađarske „Srednji krst“.

Mađarski ministar je istakao da priznanje uručeno Kneževiću predstavlja zahvalnost, jer je doprineo unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje i što je pomogao mađarsku zajednicu u Srbiji.

Knežević se zahvalio na priznanju, konstatujući da mu je ono najznačajnije, jer dolazi od države članice Evropske unije, koja ima jaku ekonomiju i čvrstu politiku.