Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
10.10.2016.

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da je Srbija na putu privrednog preporoda ističući da je prviredni rast trenutno 2,9 odsto i da je suficit u budžetu veći od 300 miliona evra.

„Želimo da privredni rast BDP-a bude preko tri procentra i da bude održiv u naredne četiri godine, kako bi uspeli da standard naših građana približimo standardu građana zemalja EU“, rekao je Knežević na Konferenciji o malim i srednjim preduzećima, koju organizuje Švajcarsko-srpska trgovinska komora.

On je istakao da Srbija ima rast industrijske proizvodnje od pet odsto, kao i da je ohrabrujuće i to što izvoz raste.

Knežević je podsetio da je pre dve godine deficit u budžetu iznosio oko dve milijarde evra, dok su sada svi maktroekoomski pokazatelji dobri.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/10/Konferencija O Malim I Srednjim Preduzecima 5
Ministar Knežević na Konferenciji o malim i srednjim preduzećima

„Nezaposlenost je smanjena na 15,2 odsto, a očeujemo da u naredne tri godine bude smanjena na 11 odsto i da to bude održivo u dužem periodu“, naglasio je Knežević.

„Srbija je na dobrom putu privrednog preporoda“, ocenio je Knežević ističući „da Srbija vodi pravilnu ekonomsku politiku i da je širom otvorila vrata

investicijama“.

Knežević je izjavio da je u okviru Godine preduzetništva od 16 milijardi dinara do sada odobreno 9,5 milijardi i najavio da će u narednoj godini biti izdvojeno još više novca iz budžeta za podršku preduzetništvu.

Ministar privrede je kazao da su u okviru Godine preduzetništva u 2016. organizovane besplatne obuke za privrednike, koje je prošlo više od 11.000 polaznika.

To dokazuje, kako kaže, da je država uspela da ih ohrabri da se osmele i uzmu sudbinu u svoje ruke i upuste se u biznis.

„Za sledeć godinu, a već smo imali sastanke sa Ministrastvom finansija i premijerom Aleksandrom Vučićem, omogućićemo i znatno veća sredstva iz budžeta“, rekao je Knežević.

Knežević je, takođe, rekao da Srbija primenjuje Stategiju za podršku razvoju MSP i preduzetništva od 2015. do 2020, kao i da je cilj da se do 2020. otvori više od 100.000 novih radnih mesta o ovom sektoru.

„Možda to izgleda nekom previše optimistički, ali očekujemo da suzbijemo sivu ekonomiju i taj rezultat je vrlo ostvarljiv“, naglasio je Knežević.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/10/Konferencija O Malim I Srednjim Preduzecima 11
Ministar Knežević

Ministar je najavio da će uskoro biti gotov registrar svih nameta privredi i da bi već do kraja godine trebalo da bude spreman Zakon o taksama i naknadama, koji će rasteretiti privredu.

„Želimo već u ovoj godini, u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i Ministarstvom finansija, izađemo, pre svega evidentirati sva ta neporeska i nefiskalna davanja, a zatim pokušati da ih smanjimo na razumnu meru kako bi omogućili privredi da što bolje i lakše funkcioniše“, rekao je Knežević.

Ministar privrede je istakao da je veoma važno i da se malim i srednjim preduzećima olakša pristup finansiranju.

„To jeste rak rana naših malih i srednjih preduzeća i videćemo kako ona mogu što lakše i bezbolnije, ali i sa manje procedura, da dođu do finansijskih sredstava“, naglasio je Knežević.

On je rekao da vlada ulaže velike napore da se obezbedi regulatorni okvir za predvidiv poslovni ambijent za privrednike, smanjenje birokratskih procedura.

Cilj je, kako kaže, da Srbija još više nego prošle godine napreduje na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja. „Ove godine ćemo napraviti još veći pomak“, istakao je Knežević dodajući da je formirana i Razvojna agencija Srbije koja će poboljšati investicionu klimu.

Ministar privrede je dodao da Srbija ima vredne i obrazovane ljude, kao i najmanje operativne troškove u regionu, zbog čega smo tako aktraktivna destinacija za investitore.

„Privodimo kraju proces privatizacije i treba da se okrenemo najzdravijim snagama u našem društvu, a to su mala i srednja preduzeća, koja imaju veliku snagu i potencijal da budu okosnica rasta naše ekonomije“, rekao je Knežević.