Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
05.10.2016.

Ministar privrede Goran Knežević boravi danas u Užicu gde je obišao tri kompanije iz Zlatiborskog okruga i razgovarao sa njihovim rukovodstvima o uslovima poslovanja.

Knežević je prvo posetio preduzeće MTK Metal Komerc iz Užica koje se bavi proizvodnjom metalnih proizvoda i alata i koje zapošljava veliki broj mladih i dobro obučenih ljudi. On je, obišavši proizvodni pogon, pohvalio rad preduzeća koji posebnu pažnju poklanja nabavci najnovije opreme u cilju poboljšanja kvaliteta proizvoda i usluga.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/10/IMG 4203
Ministar u obilasku Impol Sevala

“Cilj Vlade Republike Srbije i Ministarstva privrede je intenzivan privredni rast, i upravo najveći potencijal imamo u malim i srednjim preduzećima”, rekao je on i dodao da preduzeće MTK Metal Komerc 95% svoje proizvodnje izvozi na najzahtevnija tržišta i to EU, Skandinavije i Ruske Federacije.

Ministar je posetio i Impol Seval a.d. proizvođača aluminijuma i Valjaonicu bakra Srbija i tom prilikom podsetio na značaj ovih fabrika kako za za namensku industriju, tako i za čitavu Srbiju, budući da zajedno zapošljavaju oko 2000 ljudi i  da su veliki izvoznici.

“Vlada Srbije pokušaće da im omogući povoljna finansijska sredstva, kako bi osavremenili svoje pogone i radili većim kapacitetima, a na menadžmentu je potom kako će upravljati tim investicijama”, istakao je on.

Ministar privrede se na kraju posete, zajedno sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, susreo i sa privrednicima i direktorima srednjih škola.  On je podvukao da je od ključnog značaja za budućnost naše ekonomije obrazovni sistem koji treba da odgovori na potrebe privrede kada su kadrovi u pitanju, naglasivši da je uloga preduzeća u ovom procesu najznačajnija i u pogledu smernica kakve bi kvalifikacije,

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/10/IMG 4242
Ministar u Valjaonici bakra

znanja i veštine budući radnici trebalo da imaju, i u pogledu njihovog učešća u praktičnoj nastavi.

On je podvukao da je Zakonom o ulaganjima otpočeo trend stimulisanja i stranih i domaćih investitora, kao i da je najveći potencijal u malim i srednjim preduzećima, koje je država, stavila u fokus i usmerila značajnu podršku kako bi se razvijala.

Knežević je rekao da država ukazuje stranim investitorima na potencijale domaćih kompanija i prednosti njihovog uključivanja u mreže dobavljača, što je na dosta mesta dalo rezultata. “Danas 4000 firmi radi za strane investitore”, izjavio je on.

Takođe je naglasio da je u toku 2015. bilo 1.8 milijardi evra investicija, i što je ocenio kao dobar rezultat, istakavši je da uz promenu određenih zakonskih rešenja možemo očekivati investicije od oko 3 mlijarde evra.