Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
15.06.2015.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić prisustvovali su konstitutivnoj sednici Saveta korisnika projekta „Podrinje“ u Užicu.
Zajednički program vlada Republike Srbije i Republike Srpske „Podrinje“ je veliki evropski projekat, dominantno privrednog karaktera, ali koji predviđa i mogućnost zajedničkih aktivnosti i saradnje na realizaciji projekata u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, turizma, energetike, zaštite životne sredine, zdravstva i kulture, rekao je ministar Sertić.
Ministar je ocenio da je velika prednost ekonomske saradnje Srbije i Republike Srpske to što dve privrede nisu konkurentne, već kompatibilne i da je moguć zajednički nastup na trećim tržištima. Prema njegovim rečima, na području 31 opštine sa obe strane Drine koje su obuhvaćene programom „Podrinje“ ima 58 hiljada privrednih subjekata sa 180 hiljada zaposlenih radnika, koji treba da budu nosioci privrednog razvoja.
“Do oktobra će biti napravljen akcioni plan koji će usvojiti obe vlade i biće obavezujući za sva ministarstva. Realizacija programa počeće 2016. godine, kada će biti i budžetiran, a pojedini projekti moći će da se finansiraju i iz fondova EU”, najavio je ministar Sertić, istakavši da će Vlada Srbije stvoriti preduslove da projekat „Podrinje“ živi i u narednim godinama i bude primer svima koji žele da razvijaju odnose između Srbije i Republike Srpske kroz institucionalne okvire.
Ministar Zlatan Klokić naglasio je da na području koje je obuhvaćeno programom Podrinje živi više od 983 hiljade stanovnika i da njihove lokalne samouprave moraju odrediti prioritete.
“Opštine će reći koji su najveći problemi meštana sa obe strane Drine. Na današnjoj diskusiji izneti su problemi vezani za infrastrukturu, carinske barijere i zdravstvo. Vlade će obezbediti budžetska sredstva za njihovu realizaciju”, rekao je Klokić.