Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
02.02.2016.

„Srbija je dužna da u procesu pridruživanja preuzme 251 direktivu i uredbu Evropske unije koje se odnose na infrastrukturu kvaliteta i bezbednost proizvoda, rekao je Jovan Petrović pomoćnik ministra za infrastrukturu kvaliteta za Jutarnji program RTS. „Sve te direktive prati određena grupa standarada i mi smo ih pretočili u propise koji u konačnom doprinose boljoj konkurentnosti naših preduzeća i većoj bezbednosti proizvoda na tržištu i u upotrebi“ naglasio je on.

Propisi koji se odnose na bezbednost proizvoda su obavezni za sve proizvođače i uvoznike, dok su standardi dobrovoljni, objasnio je pomoćnik ministra.

„Standardi se odnose na minimalne zahteve za proizvode, procese i usluge i nisu obavezni, ali je dobro imati ih jer oni znatno olakšavaju poslovanje i utiču na poboljšanje konkurentnosti“ naglasio je Petrović.

On je objasnio da sisteme kvaliteta u firmama uvode tkzv sertifikovane kuće i bez obzira na to što uvođenje standarda košta firme, ono ne utiče na cenu usluga ili proizvoda. Naprotiv, svetska istraživanja i statistike pokazuju da uvođenje standarda smanjuje troškove poslovanja za 15 odsto.

„Srbija je preuzela 97 odsto standarda i oko 75 procenata tehničkih propisa iz oblasti infrastrukture kvaliteta. Ova oblast u pregovaračkom procesu ocenjena je kao jedna od najusaglašenijih, a proces usklađivanja i dalje traje i u toku su pripreme za usvajanje novih zakona i podzakonskih akata u ovoj oblasti“ rekao je pomoćnik ministra.