Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
26.11.2015.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS), koja je zainteresovana za kupovinu Železare u Smederevu, potpisan je danas u Pekingu, u prisustvu premijera Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Li Kećijanga.

Premijer Vučić je u Kini rekao da je kineska kompanija HBIS, koja je drugi najveći proizvođač u industriji čelika u vreme kad cena tog metala opada, zainteresovana za Železaru i da bi to bilo spasonosno rešenje.

On je rekao da je potpisivanje prvog akta od suštinskog značaja za preuzimanje Železare i da se nada da ćemo uspeti da obavimo sve i uspešno okončamo te pregovore.

„To je od ključnog stratesskog značaja za budućnost i za razvoj Srbije“, rekao je Vučić i istakao da Srbija prodaje Železaru da bi se obezbedio rast BDP, opstanak te kompanije i radna mesta za 5.000 radnika.

U Pekingu, gde premijer boravi u zvaničnoj bilateralnoj poseti Kini, potpisan je Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o naučnoj saradnji na recenziji projekta prijavljenih na Nacionalni projektni ciklus od 2016. do 2020. godine, Memorandum o razumevanju na izgradnji i finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad između CMES/CAID, Memorandum o razumevanju za razvoj industrijskog parka između CRBC i nadležnog ministarstva.

U prisustvu dvojice premijera, potpisani su i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje dve deonice autoputa E 763, na Koridoru 11, zatim Protokola o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog junećeg mesa iz Republike Srbije u NR Kinu, kao Program prosvetne saradnje izmedju Ministarstva prosvete Srbije i NR Kine za 2016-2020.