Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
28.09.2018.

Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta – primena počinje 23. novembra 2018. godine

Od 23. novembra dečija igrališta po evropskim standardima

 

Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta, a njime se „uvode“ evropski standardi za opremu koja se postavlja na dečja igrališta i u kojima su sadržani zahtevi za bezbednost u pogledu materijala, projektovanja i izrade, čime se direktno  bezbednost dece diže na viši – prihvatljiv nivo.

Nakon stupanja na snagu 25. avgusta Pravilnik ima odloženu primenu tri meseca, te će njegova primena biti obavezna od 23. novembra.  Period od tri meseca je period usaglašavanja, koji pre svega služi da bi se imenovala tela koja će vršiti kontrolu igrališta i da bi se upoznali svi ostali subjekti na koje se Pravilnik odnosi.

Sva igrališta će biti izrađena po evropskim standardima, a u prelaznom periodu radovi na postojećim igralištima će se obavljati u cilju usklađivanja sa zahtevima novog Pravilnika.

Prema novom propisu podloga na igralištima će morati da bude takva da poseduje svojstvo ublažavanja  (amortizacije) udara, od prirodnih materijala poput peska, trave, šljunka, malča ili od gume, dok sprave mogu biti više „kreativne“ kako bi razvijale motoriku dece. Podloga mora da bude takva da dete prilikom pada ne doživi ozbiljniju povredu, da se zapravo mogućnost povrede svede na minimum, jer ih je nemoguće u potpunosti eliminisati.

Pravilnik je definisao rok od tri godine da se sva igrališta dovedu u bezbedno stanje, to znači da će nova da se izrađuju u skladu sa standardima i drugim zahtevima iz Pravilnika, a postojeća će za te tri godine morati da se prilagode. Oprema koja nije ispravna moraće da se ukloni ili popravi, a kazne za kršenje zahteva Pravilnika su zakonom propisane.

 

 

Pravilnikom je po prvi put tačno definisana odgovornost prema svim akterima u odnosu na dečja igrališta.  Odgovornost za stavljanje u upotrebu bezbednih igrališta  je na vlasniku, što je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava koja će i finansirati „prilagođavanje“ postojećih igrališta evropskim standardima. Kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru igrališta troškove popravke snosiće vlasnik, odnosno osiguravajuće kuće, ukoliko vlasnici osiguraju igrališta..

Nakon isteka propisanog roka od tri godine, igrališta koja se ne budu dovela u bezbedno stanje biće zabranjena za korišćenje. Lokalne samouprave i ostali vlasnici dečjih igrališta biće u obavezi da vode evidenciju i da, na zahtev, obaveštavaju Ministarstvo o, npr.  kako će i kada vršiti rekonstrukciju postojećih igrališta kako bi što manji broj igrališta po isteku roka bio zatvoren.
Kada je u pitanju nadležnost za nadzor stanja na igralištima, u najvećoj meri je za to zadužena tržišna inspekcija, ali i komunalna koja će raditi u saradnji sa lokalnim samoupravama.

U Pravilniku Republika Srbija implementira najnovije evropske trendove u ovoj oblasti, iskustva susednih zemalja, kao i zemalja članica EU.

Linkovi:

Kvalitet i bezbednost proizvoda – vesti

Tehnički propisi

Registri tehničkih propisa – pretraživanje