Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
26.11.2015.

Mala i srednja preduzeća imaju veliku snagu i ulogu u privrednom razvoju zemlje i zato je važna podrška i bolja ponuda finansijskih instrumenata za njih, za šta su veoma značajni fondovi EU, rečeno je danas na predstavljanu Programa EU KOZME (COSME).

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/11/IMG 7579
Miloš Petrović, Majkl Davenport i Marko Čadež na predstavljanju KOZME projekta

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović kazao je da su od velike važnosti mere finansijske i nefinansijske podrške tom značajnom sektoru za razvoj privrede u celini i zato su one ugrađene u Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća koju je Vlada Srbije donela prošlog proleća.

“Ministarstvo privrede u ovom tenutku sprovodi mere finansijske i nefinansijske podrške ovom značajnom sektoru za razvoj privrede Srbije u celini. Podsećam da je u toku javni poziv i da mala i srednja preduzeća već danas mogu da se prijave za podršku i pomoć iz Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u 2015. godini. Takođe preduzećima kroz razne programe pružamo savetodavne usluge, organizujemo seminare i obuke kako bismo unapredili njihova znanja i veštine”.

Petrović je istakao da i pored mera finansijke podrške i postojećih kreditnih linija komercijalnih banaka u zemlji, ponuda finansijskih sredstava za razvoj poslovanja malih i srednjih preduzceha u Srbiji i dalje je nedovoljna.

„Želimo to da promenimo i zato je bolja ponuda finansijskih instrumenata jedan od ciljeva koje smo postavili Strategijom koju je vada usvojila prošlog proleća. Za ostvarivanje ovog cilja veoma su značajni fondovi EU“, poručio je Petrović.

On je podsetio da je KOZME danas najznačajniji program EU te vrste u okviru kojeg će se iz budžeta EU za period 2014. -2020. izdvojiti 2, 3 milijadre evra za sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u zemljama članicama EU i kandidatima. Realizacijom ovog programa u Srbiji će od januara 2016. godine, malim i srednjim preduzećima biće, ne samo omogućen pristup novim izvorima finansiranja, već i pružena podrška u uspostavljanju poslovanja na stranim tržištima, dodao je.

Početak KOZME programa, kako je kazao, simbolično se poklapa i sa sa početkom godine preduzetništva (2016.) u Srbiji.

„Cilj je da zajedničkom akcijom ujedinimo sredstva i kapacitete i dobijemo sinergijski efekat koji će ojačati sektor malih i srednjih preduzeća i poboljštai njihovu konkurentnost i smanjiti nezaposlenost“, kazao je Petrović.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/11/IMG 7610
Učesnici skupa

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež podsetio je da je Srbija 10. novembra potpisala sporazum sa EU o učešću zemlje u programu za konkurentnost preduzeća, i MSPP čime je stekla prava da koristi sredstva iz tog programa.

Kako je kazao, PKS naročito podržava razvoj sektora malih i srednjih preduzeća , koja su jedan od nosilaca privrednog razvoja, a i u cilju postizanja što boljih rezultata.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je rekao da program KOZME predstavlja važnu mogućnost u pogledu novih ulaganja u poslovanje.

On je kazao da to predstavlja korak napred kada je u pitanju podška sektoru malih i srednjih preduzeća koja su važna u razvoju ekonomije i privrede svake zemlje.

Inače, KOZME je program EU za konkurentnost preduzeća, i malih i srednjih, u zemljama članicama i zemljama kanditatima za članstvo, sa budžetom od 2, 3 milijardi evra za period od 2014. do 2020.

Program pruža podršku malim i srednjim preduzećima u nekoliko segmenata poslovanja naročito kada je u pitanju olakšan pristup izvorima finansiranja, podrška pristupu stranim tržištima, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj konkurentnosti i podsticanje preduzetništva.

Pogledajte prezentaciju Programa KOZME