Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
11.09.2017.

Srpska privreda pokazuje znake oporavka, kaže ministar privrede Goran Knežević navodeći da očekuje da će do kraja godine u Srbiju ući oko dve milijarde stranih direktnih investicija.

‘’Naš cilj je da u ovoj godini dostignemo dve milijarde evra stranih direktnih investicija’’, ističe Knežević za publikaciju Korda “15 godina FIC-a”.

 

Ministar ističe da su se, kao efikasna mera za privlačenje investicija pokazali koji se odobravaju i domaćim i stranim ulagačima. Prema njegovim rečima, zahvaljujući toj meri, u Srbiju su došli svetski poznati brendovi, doneli najnovije tehnologije i znanja, a zaposlili su više radnika nego što je ugovoreno. Ipak, navodi ministar, nove investicije ne obezbeđuju samo podsticaji.

 

‘’Težimo da Srbiju i na druge načine učinimo atraktivnijom za investicije’’, rekao je Knežević.

Zato se, navodi, ulaže u industrijske zone, komunalnu, energetsku infrastrukturu, saobraćajnice i uzima se u obzir sve što je investitoru važno kada razmišlja o ulaganju.

‘’Upravo zato smo u 2016. uložili oko 2,5 milijarde dinara u te svrhe, posebno uzimajući u obzir interesovanje investitora za pojedine zone. Ove godine nastavljamo da sufinansiramo radove na izgradnji i obnovi saobraćajne, komunalne, energetske i ostale infrastrukture, kao i radove koji obezbeđuju dostupnost poslovne zone i njenom povezivanju sa okruženjem u

26 gradova i opština’’, rekao je Knežević.

Ministar se osvrnuo i na sektor malih i srednjih preduzeća, bez kog ni jedna velika kompanija ne bi mogla da radi. Cilj je stvaranje pouzdane mreže dobavljača i zato država snažno podržava taj sektor konkretnom finansijskom i nefinansijskom podrškom.

“Naša mala i srednja preduzeća nikada nisu bila jača, a uveren sam da će biti još snažnija, jer smo obezbedili kontinuitet u ovoj podršci u narednih deset godina’’, rekao je Knežević.

Za konkurentnost privrede, važni su i digitalizacija i savremene tehnologije, rekao je on ističući da je premijerka Ana Brnabić u pravu kada akcenat stavlja na digitalizaciju.

“U uslovima kada nauka svakodnevno menja svet, mi najpre moramo tehnološki da uhvatimo korak sa tim promenama, a zatim i da održavamo tempo”, rekao je Knežević.