Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
05.11.2018.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je danas da Vlada Srbije radi na donošenju dve nove strategije – industrijskog razvoja i pametne specijalizacije, kako bi se promenila struktura industrije i ubrzao privredni rast.

Navodeći primer prehrambene industrije, Obradović Jovanović je istakla da je cilj da se konačno, umesto sirovina, izvoze poluproizvodi ili gotovi proizvodi, i da se na taj način ostvaruje veći prihod.

„Umesto da izvozimo poljoprivredne proizvode, cilj je da više izvozimo hranu, odnosno proizvode više dodate vrednosti. Nije nam cilj da izvozimo male količine takvih proizvoda. Napravili smo promenu onda kada proizvođači postanu deo lanca, i kad mogu stabilno da se šire i rastu“, rekla je ona na panelu u okviru Beogradskog sajma hrane (Belgrade Food Show).

Navela je da strategija industrijske politike mora biti usko povezana sa strategijom pametne specijalizacije, koja predviđa otkrivanje oblasti u kojima država ili region ima kritičnu masu znanja, industrijskih kapaciteta i kompetencija i u kojima ima inovacionih potencijala za pozicioniranje na globalnim tržištima.