Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
21.03.2016.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je u okviru Godine preduzetništva, od ukupno 33 planirana do sada otvoreno 16 programa za preduzetnike, uz 10,7 milijardi dinara predviđenih za podršku.

Sertić je, na prezentaciji istraživanja Svetske banke o stavovima građana Srbije o preduzetništvu istakao da je očekivanje takvo da će programi podrške preduzetnicima u okviru Godine preduzetništva, postići pun kapacitet u maju ili junu.

On je objasnio da je od ukupne sume planirane za podršku u 2016. (16 milijardi dinara), trenutno dostupno 10,7 milijardi dinara podrške, pre svega kroz kredite Fonda za razboj, podršku za izvoz, faktoring i ostalo što radi AOFI (Agencija za osiguranje i promociju izvoza).

Ministar je podsetio da, kada je reč o preduzetništvu i podršci, i Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija ima svoje projekte, a ima ih i Ministarstvo omladine i sporta.

„Imamo i naše projekte vezano za infrastrukturu od 500 miliona dinara, za izgradnju puteva, infrastrukturno opremanje, gde je plan da 50 odsto finansiramo mi, a drugu polovinu opštine“, rekao je on i podsetio i na međunarodni program COSME za mala i srednja preduzeća, ali i na one vredne oko milijardu dinara u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sertić je podsetio da preduzetništvo nije samo pitanje otvaranja firme i pitanje rada, već je to i kreativnost, pravo i obaveza, filozofija i način života.

„Današnje kompanije koje su vodeće u svetu, i koje su veće i od države, poput Koka-Kole, Mekdonaldsa i slično, počele su od ideje jednog čoveka ili porodice, kao preduzetničke delatnosti“, ilustrovao je on.

Sertić se osvrnuo na istraživanje Svetske banke koje je danas predstavljeno i naveo da je ono izuzetno važno, te da će dati početne pozicije i stanje stvari, nakon čega se moraju postaviti ciljevi i tačke merenja.

Ministar je rekao da vlada sa Svetskom bankom sarađuje na različitim projektima, ne samo kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji i aranžmanu koji je Srbija zaključila sa MMF-om, već ta banka pomaže i oko restrukturiranja važnih sektora u državi.
Istraživanje Svetske banke o preduzetništvu pokazalo je da građani Srbije smatraju da je rizično započeti biznis, rekao je prvi čovek svetske banke u Srbiji Toni Verheijn i poručio da vlada treba da nastavi da ljudima olakšava započinjenje posla i da pojednostavljuje administrativne procedure.

On je istakao da Svetska banka pruža direkrtnu podršku preduzetnicima i investira u privatni sektor.

Verheijn je istakao da građani Srbije strahuju od nestabilnosti na tržištu i poručio da je potrebno promovisati uzore kao što se to radi u SAD, gde su, kako je rekao, preduzetnici stalno prisutni u medijima i služe kao model.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/03/1234
Predstavljanje istraživanja Svetske banke o preduzetništvu

On je naglasio i da bi reforme trebalo da se nastave snažnije nego u prethodnih par meseci i naveo da je važno i da se nakon izbora one ponovo pokrenu snažno i brzo.

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić poručio je danas da je preduzetništvo stub privrede i da mladi ljudi u Srbiji ne treba da imaju strah od ulaska u biznis.

On je podsetio da ne postoji razlika između malog i velikog biznisa, već da postoji samo dobar biznis i onaj koji propada.

Istovremeno je kazao da se ne mogu mladi gurnuti u biznis, a da im se ne da neophodna edukacija, koja u razvijenim zemljama počinje u vrtićima, a ne od srednjih škola.

Miletić je istakao da je neophodno da se mora raditi na tome da se nadoknadi izgubljeno vreme, a da Godina prduzetništva pruža priliku za promenu klime i odnosa prema preduzetništvu.

On je kazao da mu je preporuka mladima da slušaju svoje srce i da, iskoriste moderne alate informisanja koje pruža PKS, počev od portala poslovanja, da krenu u biznis bez mnogo straha.

„Treba da budu svesni i da pođu primerima razvijenog sveta. Tako u SAD čovek u svom životnom veku promeni četiri posla, četiri države. Ako odete u razvijene zemlje, na primer Belgiju, videćete da gotovo svake godine jedna trećina prodavnica ima nalepnicu da se zatvara. To je nešto što je neminovno iz hiperprodukcije koje se javlja“, podvukao je on dodajući da se ne treba plašiti.

Poručio je i da nema biznisa kojeg se treba stideti, a da to podrazumeva i čizme i zemlju, i da državne firme više nisu utočište.