Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
09.05.2016.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas otvarajući Desetu svetsku konferenciju proizvođača i prerađivača maline da Srbija pripada samom svetskom vrhu, eliti, po proizvodnji ovog voća.

Ministar je objasnio da su naši proizvođaći prošle proizveli oko 110 hiljada tona malina i u izvozu učestvovali sa 280 miliona dolara.

„Izlazak na svetksa tržišta velika borba i da su upravo malinari ti koji su prvi napravili proboj. To je uspeh koji ste vi napravili i veoma smo ponosni na vas“, rekao je Sertić.

On je rekao da će Vlada Srbije i ubudiće podržavati malinare kroz razvojne programe i politike i da akcenat treba staviti na prerađivačke kapacitete, kako bismo izvozili gotove proizvode.

Ministar je rekao da je takođe cilj da otvore vrata ka novim tržištima, ali i da se proizvođaći i prerađivači edukuju kako bi bili spremni da njihova odgovore na njihove zahteve.

Konferencije proizvođača i prerađivača maline organiuju se svake druge godine u zemljama članicama International Raspberry Organization (IRO). Ovodogišnja dvodnevna konferencija, koja sutra počinje u Šapcu, izazvala je do sada najveće interesovanje.

Na konferenciji učestvuje 200 domaćih proizvođača i prerađivača, ali i 75 učesnika iz 19 zemalja sveta (Čile, Australija, SAD, Kanada, Meksiko, Kina, Poljska, Austrija, Engleska, Škotska, Danska, Bugarska, Ukrajina, Švajcarska, Švedska, Češka, Nemačka, Italija, Bosna i Hercegovina).

Srbija, koja je član IRO od 2004.godine, najveći je svetski proizvođač, prerađivač i izvoznik maline. Ukupan prihod od izvoza maline u 2015. godini bio je 260 miliona evra.

Desetu svetsku konferenciju proizvođača i prerađivača maline organizuje  Poslovno udruženje hladnjača Srbije i International Raspberry Organization (IRO).