Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
25.06.2015.

Vlada Srbije donela je odluku da se svim radnicima preduzeća iz portfelja Agencije ѕa privatizaciju, koja ove godine odu u stečaj, poveže radni staž, što je bio jedan od najčešćih zahteva radnika u tim preduzećima, rekao je ministar privrede Željko Sertić rekao gostujući na RTS-u.

Ova odluka se odnosi i na radnike u 526 subjekta privatizacije koji ispunjavaju uslove za penziju, najavio je Sertić i dodao da je oformljena radna grupa koja će rešavati probleme u vezi sa tim u navedenim preduzećima.

Ministar Sertić je istakao da odluka Svetske banke da u narednih pet godina Srbiji odobri kredite u ukupnom iznosu od 2,2 milijarde dolara predstavlja podršku Vladi Srbije i njenoj posvećenosti u sprovođenju strukturnih reformi. „To je pozitivan signal uoči odluke MMF-a o prvoj reviziji trogodišnjeg arannzmana sa našom zemljom“, ocenio je ministar Sertić.

Sertić je istakao da ne postoji nijedan razlog da MMF ne odobri prvu revizuju aranžmana sa Srbijom, jer ne postoji stavka iz preuzetih obaveza sa Fondom koja nije realizovana, ili da bar nije napravljen ozbiljan pomak, rekao je Sertić i dodao da je odluka o kreditu Srbiji uvod za današnje odlučivanje MMF-a u Vašingtonu.

Ministar je najavio da će u narednih nekoliko dana biti objavljeni javni pozivi za privatizaciju tridesetak domaćih medija, među kojima su Studio B i agencija Tanjug.

„U četvrtak će biti objavljen oglas za Studio B, a u petak za Tanjug i još trideset i nešto lokalnih medija, koji su se javili ili bili zainteresovani za to“, rekao je Sertić za RTS.

Govoreći o privatizaciji preostalih 526 društvenih preduzeća, Sertić je naveo da je za 338 firmi definisana sudbina, među kojima će 17 biti izuzeta od stečaja i naplate dugova od poverilaca u narednih godinu dana, a za 44 su već objavljeni javni pozivi za privatizaciju koji treba da budu završeni do 31. oktobra.

Od preostalih neka su sama otišla u blokadu, deo je podneo zahtev za predstečajni postupak kako bi pripremili radnike za stečaj, odnosno da ih pripreme za preuzimanje socijalnog programa, rekao je Sertić.

Ministar je istako da je Vlada Srbije u budžetu izdvojila oko 16 milijardi dinara za ovu godinu i još jednom pozvao radnike da iskoriste pravo na otpremnine.