Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
04.11.2015.

Pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović Jovanović izjavila je danas da će sledeće nedelje biti raspisan konkurs za program koji je namenjen malim preduzećima za nabavku opreme.

Program je namenjen mikropreduzećima, preduzetnicima koji vode dvojno knjigovodstvo, kao i zadrugama, rekla je Obradović Jovanović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

U toku je izbor banaka, jer ovaj program predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države, istakla je Obradović Jovanović i izrazila uverenje da će pet banaka ponuditi dobre uslove kreditiranja.

Govoreći o uslovima koja bi preduzeća trebalo da ispune da bi bila validna na konkursu, Obradović Jovanović je rekla da je jedini uslov da preduzeća budu osnovana najkasnije 2012. godine, jer je neophodan finansijski izveštaj za 2013. i 2014. godinu.

„Mogu da budu u bilo kojoj delatnosti, sem maloprodaje, s obzirom da se radi o proizvodnoj opremi i sem primarne poljoprivredne proizvodnje“, objasnila je Obradović Jovanović i dodala da je neophodno da prethodno imaju uslovno odobren kredit kod jedne od banaka koje su parner Ministarstva na programu.

Obradović Jovanović je najavila da će svi uslovi biti javno dostupni na sajtu Ministarstva narene nedelje i da će preduzeća moći da odaberu ono što je njima najpovoljnije.

Koncept je takav da se za nabavku opreme određene vrednosti 70 odsto troškova nabavka opreme finansira iz kredita, a 25 odsto iz bespovratnih sredstava, a pet odsto je učešće samog preduzetnika, rekla je Obradović Jovanović.

Ukoliko se kupuje skuplja oprema vredna više od 10 miliona dinara i time se premašuje iznos od 2.500.000 dinara koji može maksimalno da bude bespovratna podrška, preduzetnik može sam ili kroz kredit da finansira ostatak, objasnila je Obradović Jovanović.

Preduzeća, koja na ovaj način nabave opremu, imaju obavezu da ne otuđe ta sredstva u naredne dve godine, istakla je Obradović Jovanović.

Obradović Jovanović je najavila i da će biti adekvatna kontrola u šta su uložena sredstva, koja se obavlja na dva načina kroz računovodstvenu dokumentaciju i terensku kontrolu.