Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
19.11.2017.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da očekuje da će do kraja godine u privatizacionom portfelju, od trenutno 144 preduzeća, ostati još njih 120, za koja će država nastojati da nađe vlasnike.

Stevanović je, gostujući na TV „Stara Pazova“, objasnio da ne očekuje da će se za sve te kompanije naći novi vlasnici, jer su neke od njih uništene, a neke samo fiktivno postoje i nemaju delatnost, pa je za njih jedini spas stečajni postupak.

Kompanije će, navodi on, po najpovoljnijim uslovima biti ponuđene potencijalnim kupcima, ali njihova imovina više ne može da služi kao hipoteka za kredite, kao što je nekad bio slučaj.

„Sada će se, ili rušiti do temelja kako bi se tu započeo novi biznis, ili će se kroz rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju, novi vlasnici baviti nekom delatnošću koju odaberu. Svakako, ako uspemo da ostvarimo brojku od 120 preduzeća, dobićemo firme koje rade, plaćaju obaveze i nisu nikako zaštićene. Dok god budu mogla da funkcionišu tako – funkcionisaće“, rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, privatizacijom se 12 godina niko nije bavio, ali je od prve vlade tada premijera Aleksandra Vučića, situacija promenjena.

„Nasledili smo portfelj od oko 560 preduzeća, a danas ih je tu 144. Tada smo najavili da ćemo iz nepopularne priče o privatizacijama i restrukturiranju, ulaziti polako u priču kreativne ekonomije. Danas se to i dešava“, rekao je Stevanović.

Godišnje analize sektora malih i srednjih preduzeća, kako je rekao, pokazuju pozitivne efekte i u kontekstu rasta i broja zaposlenih. Zato, ističe, nastavljamo s programima.

„Ostalo nam je nešto nepotrošenih para, iako smo dosta potrošili. Samo za bespovratna sredstva imamo još oko 240 miliona dinara. Koristim priliku da pozovem zainteresovane vlasnike firmi da apliciraju za ta sredstva“, rekao je državni sekretar.

Objasnio je da bespovratna sredstva čine 20 odsto investicije u opremu, dok je 80 odsto povoljna kreditna linija Fonda za razvoj.

„Tako nešto za mala i srednja preduzeća ne postiji na tržištu. Mislim da ćemo, kroz narednu godinu, nastojati da se još više približimo firmama. Takođe, ponovo ćemo obezbediti sredstva za početnike u biznisu. Pozivam ih sve da se javljaju, da se informišu“, rekao je Stevanović.