Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
11.10.2017.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović svečano je danas otvorio novu rumunsku fabriku “TeraStil Srbija” (TeraSteel) u Leskovcu, investiciju vrednu 11 miliona evra, koja će iz tog grada izvoziti građevinske sendvič panele na sva tržišta balkanskih zemalja.
Stevanović je svečano pustilo u rad proizvodnu liniju ove fabrike, zajedno sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i izvršnim direktorom “TeraStil Srbija” Zoranom Cvijovićem.

“Bilo bi mi drago da svaki dan presecamo po jednu ovakvu vrpcu”, poručio je Stavanović na svečanom otvaranju ističući da je nova fabrika posledica toga što je Srbija postala dobra izvozna destinacija, sa dobrim poslovnim okruženjem.

On je iskoristio priliku i da čestita “Dan Leskovca” koji se obeležava kao simbol oslobođenja tog grada, poručivši da su Leskovčani svojevremeno, na današnji dan, izvojevali veliku pobedu, a današnje otvaranje rumunske fabrike, takođe je velika pobeda.

“I vama i kompaniji čestitam na pobedi koju ste zajedno izvojevali, a nadam se na zadovoljstvo svih vas, čitavog Leskovca, ali i juga Srbije”, rekao je Stevanović dodajući da je pre samo tri godine, u istoj ovoj hali zatekao mračan prizor – prljavštinu, ugašena svetla, zapušten i pokraden prostor.

“Tada je osnovna emocija ovde bila bes i nezadovoljstvo, a danas je sve potpuno drugačije. Danas je ovde svetlo, lepo, uloženo je 11 miliona evra i već razgovaramo o perspektivama za dalji rast i širenje”, rekao je Stavanović.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede pozvao je “TeraStil” da ozbiljno razmišlja o širenju, kako bismo u potpunosti pokrili uvoz ovog proizvoda iz inostranstva, i poručio da je resorno Ministarstvo spremno da ih u tome podrži.

“Želim „TeraStilu“ da se ovde osećaju kao Leskovčani, i da se sledeće godine vidimo sa novim planovima i ambicijama. Ministarstvo i Vlada Srbije vam stoje na raspolaganju”, poručio je Stevanović.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je da je Leskovac je još jednom pokazao da je atraktivno okruženje za ulaganje, i da je srećan što su rumunski prijatelji to prepoznali.

“Zadovoljan investitor je najbolja preporuka za privlačenje novih investitora, a mi ćemo učiniti sve da „TeraStilu“ pružimo sve uslove za efikasno poslovanje u našem gradu. Za svaku odgovornu lokalnu samoupravu otvaranje novih radnih mesta jedan od najvažnijih ciljeva“, rekao je Cvetanović.

Izvršni direktor “TeraStil Srbija” Zoran Cvijović je rekao da je u novoj fabrici obezbeđen posao za 81 radnika. Prema njegovim rečima, cilj je da vrednost proizvodnje i prodaje fabrike u Leksovcu u 2018. godini dostigne 28 miliona evra. Značajan deo proizvedenih panela, rekao je on, namenjen je izvozu, što će Srbiji dati status važnog izvoznika u ovoj industriji u regionu.

Fabrika u Leskovcu ima proizvodne kapacitete slične „TeraStilovoj“ fabrici u Rumuniji, i to 2,2 miliona kvadratnih metara sendvič panela godišnje, kao i sličnu opremu. Primarna tržišta koja se planiraju pokriti proizvodnjom fabrike u Leskovcu su Srbija, zemlje bivše Jugoslavije, Bugarska i Albanija, ali ostala tržišta poput Mađarske, južne Rumunije i severne Grčke.