Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
30.05.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović danas je održao sastanak sa pet kineskih kompanija, koji je organizovala HBIS Grupa, kako bi razgovarali o mogućnostima za investiranje u okviru projekta izgradnje Kinesko-srpskog Industrijskog parka u Smederevu.

Stevanović je u Privrednoj komori Srbije razgovarao o mogućnostima saradnje u okviru budućeg Industrijskog parka koji će se prostirati na oko 500 hektara u Smederevu. Kompanije borave u Srbiji na inicijativu HBIS Grupe, koja je vlasnik Železare Smederevo.

„HBIS grupa je organizovala ovu posetu novih potencijalnih investitora kako bi razmotrili investicione prilike u Srbiji  gde bi njihove investicije trebalo da se smeste i pod kojim uslovima“, kaže Stevanović.

Državni sekretar kaže da, taj posao nije ni malo jednostavan, ali postoji spremnost obe strane da se ovaj projekat do kraja realizuje.

Zamenik generalnog direktora HBIS Tangstila (Tangsteel) Jao Li (Yao Li) ističe da je najveća prednost industrijskih parkova ili zona u činjenici da oni mogu da privuku investicije i napredne tehnologije, da otvore nova radna mesta, kao i da usavrše kadrove i talente.

„Kada je reč  o kompanijama, izgradnja industrijskih parkova ili zona može, takođe, da donese zajedničke industrijske aktivnosti, da smanji troškove i ubrza razvoj“, rekao je on.

„’Kinesko-srpski industrijski park prijateljstva’ sigurno će postati projekat koji potvrđuje prijateljstvo Srbije i Kine i novi ’motor’ koji unapređuje društveno-ekonomski razvoj Srbije, donosi dobrobit lokalnom stanovništvu i neguje nove industrijske delatnosti“, rekao je Jao Li.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS Jelena Jovanović podseća da je 2018. godine Srbija potvrđena kao investiciona destinacija „broj jedan“ u regionu, koja je privukla više od 55 odsto direktnih stranih investicija.

„Proširila se ta dobra vest i investitori polako dolaze. Danas će eksperti na sva tehnička pitanja odgovoriti kineskim kompanijama da bi se oni što pre pripremili i našli svoje infrastrukturne partnere na lokalu“, rekla je Jovanović.

Današnjem sastanku su prisustvovale kompanije „Veolia Group“, „China Construction Steel Structure Corp. Ltd“,“China Metallurgical Construction Engineering Group“, „Anguo Qianjin Nonwoven Co“, „Hebei Meikeduo Food Group Co“ kao i HBIS Grupa.