Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
07.06.2019.

Pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić razgovarao je danas sa delegacijom kineskih privrednika iz kineskog grada Šenžena, koju je predvodio zamenik gradonačelnika Čen Biao.

Ugrčić i Čen Biao su razgovarali o mogućnostima za saradnju kroz investicione projekte, kroz razmenu znanja i iskustva, sa posebnim akcentom na korišćenje visokih tehnologija.

Pomoćnik ministra privrede je, pre svega, predstavio mogućnosti za ulaganja kroz postupke privatizacije i stečaja, ali i za grinfild projekte.

„Neki investitori će videti priliku za ulaganje kroz procese privatizacije i stečaja, a neki će je možda naći u okviru projekata izgradnje industrijskih parkova ili kroz poslovne inkubatore“, rekao je Ugrčić.

Čen Biao je rekao da je Šenžen ekonomski sve razvijeniji i da je trenutno treći grad po rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Kini, odmah iza Šangaja i Hong Konga. Čak 45 odsto BDP-a, kako je rekao, čini industrija zasnovana na visokim tehnologijama.

Ugrčić je ocenio da prostora za saradnju kada je reč o inovacijama i digitalizaciji svakako ima, posebno ako se uzme u obzir da je to okosnica desetogodišnje Strategije industrijskog razvoja Srbije, koja je u pripremi.

Kineska delegacija je uputila poziv Ministarstvu privrede za prisustvo na Sajmu visokih tehnologija koji će biti održan u novembru 2019. godine u Šenženu. Sajam će okupiti više od 50 kineskih kompanija, a Ugrčić je naveo da je to dobra prilika i za srpske privrednike da ostvare poslovne kontakte i buduća partnerstva.