Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
17.09.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović za TV Pink o programima podrške za mala i srednja preduzeća

 

Ostaviti siguran posao u firmi i krenuti u sopstveni biznis, za neke je ludost, a za neke prilika da ostvare snove i ambicije. Ali, jedno je zamisliti, a sasvim drugo ideje sprovesti u delo.

Dve devojke iz Ivanjice bile su dovoljno hrabre, iskoristile su pomoć države i danas uspešno vode preduzeće sa 30 zaposlenih, prenosi Pink.

Dragana i Ivana Milovanović iz Ivanjice započele su privatni biznis sa proizvodnjom košulja pre više od pet godina.

Iako nimalo nije bilo lako doneti takvu odluku i napustiti stalni posao, kažu da su bile odlučne u svojoj nameri da pokrenu biznis u koji su krenule sa svega troje zaposlenih. Danas kompanija ima 30 radnika.

Dragana Milovanović, vlasnica kompanije Roberto Baressi ističe da je u tom trenutku napustila posao koji je do tada radila.

„Sestra je ostala da radi u svojoj kompaniji. I u stvari smo mi zaista od njene plate počele da finansiramo posao“, rekla je Milovanović. Dodaje i da su, kada su krenule u čitavu priču, već tada odlučile da će se baviti samo jako kvalitetnim košuljama.

„I danas, nakon 6 – 7 godina zaista ozbiljnog rada i truda koji stoji iza svega toga, ja mogu sa zadovoljstvom da kažem da smo uspele da dostignemo onaj nivo kvaliteta koji smo želele i to je onaj nivo kvaliteta koji sigurno može da se nađe u inostranstvu i u velikim svetskim metropolama“, istakla je Milovanović.

Bespovratna sredstva Ministarstva privrede obezbeđena su kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme.

Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, govoreći o programu za početnike u poslovanju kaže da je jedan od uslova da bi ostvarili pravo na ovu podršku, da je firma osnovana najranije u prethodnoj godini.

„Za ostale privrednike koji imaju dva, tri ili više bilansa, napravili smo dva druga programa. To je program opreme koji sprovodimo preko, zajedno ili u saradnji sa poslovnim bankama, i takozvani razvojni program koji opet sprovodimo sa Fondom za razvoj“, rekao je Stevanović.

Fond za razvoj Srbije, u 2019. god, primio je ukupno 262 zahteva. Do danas je odobreno 207, u vrednosti od oko 325 miliona i 145 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Izvor: Pink