Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
10.10.2019.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je danas da je ukupno 180 preduzeća iz prehrambene industrije, u protekle dve godine, koristilo sredstva iz dva programa koji se odnose na razvojne projekte i nabavku nove opreme i alata, koje sprovodi resorno ministarstvo.

 

„Prehrambena industrija ima veliko učešće u programima Ministarstva privrede koji su pre svega usmereni na podršku za ono što je najskuplje – nabavku opreme i izgradnju proizvodnih kapaciteta“, rekla je Obradović Jovanović na panelu Perspektive srpske prehrambene industrije u okviru sajma „Belgrade Food Show“.

 

Ona je istakla da je dodeljeno 465 miliona dinara bespovratno iz programa koje ministarstvo realizuje sa bankama i Fondom za razvoj, a gde se kombinuju bespovratna sredstva i povoljni krediti.

 

„Na taj način postignute su investicije od 1,2 milijarde dinara“, precizirala je Obradović Jovanović dodajući da prehrambena industrija učestvuje sa četvrtinom od ukupnih prijava kod razvojnog programa koje ministarstvo realizuje sa Fondom za razvoj.

 

Govoreći o delatnostima, ona je istakla da se na prvom mestu nalazi proizvodnja hleba, svežeg peciva i kolača, nakon čega sledi prerada i konzerviranje voća i povrća.

 

„Očigledno je to velika šansa na kojoj svi zajedno treba više da radimo“, zaključila je Obradović Jovanović.

 

Na drugom po redu sajmu „Belgrade Food Show“, koji je otvoren danas, svoje proizvode predstavlja više od 100 izlagača iz industrije voća, povrća, mesa i mlečnih proizvoda.

 

Sajam koji ima za cilj da izlagači pronađu investicione mogućnosti, sklope kupoprodajne ugovore i uspostave nova poslovna partnerstva, održava se u organizaciji Projekta za konkurentnu privredu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu sa Asocijacijom za promociju srpske hrane i podršku Privredne komore Srbije.