Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
22.09.2017.

Izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima stvoriće se preduslovi za eliminisanje poslovanja „na papiru“ i dalji razvoj koncepta e-uprave, digitalizaciju poslovanja i efikasniju komunikaciju privrede sa državnim organima i privrednih subjekata međusobno, izjavio je danas u Nišu v.d. pomoćnika ministra privrede Dušan Vučković.

„Izmene Zakona će privredi omogućiti ekonomičnije i efikasnije poslovanje“, rekao je Vučković na okruglom stolu „Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima”, koji je, kao deo javne rasprave o Nacrtu zakona o privrednim društvima održan u Regionalnoj privrednoj komori Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga.

Vučković je objasnio da se izmene i dopune odnose i na stvaranje pravnog osnova da kvalifikovani elektronski potpis članova privrednog društva na osnivačkom aktu zameni overu potpisa.

„Time se eliminišu troškovi overe potpisa, a ujedno se i skraćuje vreme potrebno za osnivanje društava“, rekao je pomoćnik ministra privrede dodajući da će, prema aktuelnim izmenama, biti obavezna i registracija adrese za prijem e-pošte, ali i dalje usklađivanje sa evropskim propisima koji se odnose na prekogranično pripajanje/spajanje društva kapitala, Evropsko društvo i Evropsku ekonomsku interesnu grupaciju.

Na okruglom stolu je rečeno i da novi zakon, ako ga Vlada i Parlament usvoje u aktuelnoj formi, donosi i uređen postupak smanjenja osnovnog kapitala kod društva s ograničenom odgovornošću, kao i obaveznu registraciju ogranka domaćeg privrednog društva.

Bitne izmene i dopune odnose se i na unapređenje zaštite prava manjinskih članova društva, prinudni otkup i pravo na prodaju akcija, kao i na detaljno uređenje instituta prinudne likvidacije.

Okrugli sto je organizovan u okviru Programa javne rasprave o Nacrtu zakona, u saradnji Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije – Regionalna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga.

Okrugli stolovi u okviru javne rasprave o ovom Nacrtu biće organizovane i 28. septembra u Novom Sadu i 4. oktobra 2017. godine u Beogradu.