Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
14.10.2019.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović prisustvovala je danas predstavljanju novog programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojim će se srpskim malim i srednjim preduzećima, kroz kreditne linije, staviti na raspolaganje 40 miliona evra.

 

Novac je predviđen za investiciona ulaganja kroz koja se unapređuje zaštita životne sredine, kvalitet i bezbednost proizvoda i bezbednost na radu. Preduzetnici u Srbiji će do ovih sredstava moći da dođu preko dve partnerske banke – Inteze i Unikredit. Kada završe ulaganje, 15 odsto investicije mogu da finansiraju bespovratnim sredstvima Evropske unije, koja je u te svrhe opredelila šest miliona evra.

 

Obradović Jovanović je rekla da ovaj projekat predstavlja značajnu podršku MSP sektoru u Srbiji i izrazila je nadu da će brojna preduzeća iskoristiti priliku da unaprede poslovanje, konkuretnost i povećaju obim izvoza.

 

Pomoćnica ministra privrede je navela i da je veoma značajno da bankarski krediti budu pristupačniji malim i srednjim preduzećima.

 

„Ministarstvo privrede je, u partnerstvu sa kolegama iz EU i međunarodnim finansijskim institucijama, dosta uradilo u prethodnom periodu kako bi se ova ponuda kredita približila MSP sektoru, značajno se oslanjajući na mehanizam garancija“, navela je Obradović Jovanović.

 

Regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da je jedan od glavnih izazova pridruživanja EU poboljšanje konkurentnosti domaće ekonomije kako bi mogla da se takmiči sa zemljama Unije.

 

„Ovaj program upravo to čini, pomaže srpskim firmama da se približe u kvalitetu i standardima svojim kolegama iz EU“, istakla je Hargitai.

 

Obradović Jovanović je dodala da se Ministarstvo privrede, nastojeći da podrži MSP sektor, oslanja i na nacionalni budžet, iz kojeg svake godine u te svrhe izdvaja sve veća sredstva.

 

„Programi ministarstva su bazirani na kombinaciji bespovratnih sredstava i povoljnih kredita. Ove godine je već opredeljeno 2,2 milijarde dinara kroz tri naša programa koji se odnose na razvojne projekte, nabavku nove opreme i alata, i kroz program za početnike u poslovanju “, rekla je Obradović Jovanović i dodala da je kroz te programe podržano više od 1.000 preduzeća.