Мобилна навигација
07. sep 2023.

Ministar Cvetković učestvovao na konferenciji „Dan Amerike u Beogradu“

Ministar privrede Slobodan Cvetković učestvovao je danas na konferenciji "Dan Amerike u Beogradu", u okviru panela "Srpsko - američke privredne veze" i tom prilikom govorio o daljem razvoju privrednih odnosa Srbije i SAD.

“Jačanje međudržavne ekonomske saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država doprinosi i unapređenju političkih odnosa dveju država. U prilog tome govore brojke prema kojima u Srbiji trenutno posluje 620 američkih kompanija, koje su investirale preko 4,5 milijardi dolara u srpsku privredu i zapošljavaju oko 30.000 naših radnika“ – rekao je Cvetković.

“Srbija je na putu ka Evropskoj uniji i teži ka članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kojim će biti korak bliže ka postizanju i ostvarivanju kvalitetnijih i temeljnijih okvira saradnje sa SAD u oblasti trgovine”- naveo je Cvetković. Kao prioritetne ciljeve koje je neophodno realizovati u bliskoj budućnosti, naveo je pregovaranje o što skorijem vraćanju srpskih proizvoda u preferencijalni tarifni sistem SAD i potpisivanje sporazuma o odsustvu dvostrukog oporezivanja. “Na ovaj način bi se ostvarili višestruki benefiti za obe države” - naglasio je Cvetković.

Na kraju obraćanja ministar Cvetković ukazao je da je Srbija stabilno i veoma privlačno poslovno područje i da se njen potencijal ogleda i u činjenici da su investicione aktivnosti podržali politička i ekonomska stabilnost, dostupnost visokokvalifikovane radne snage, kao i sporazumi o slobodnoj trgovini sa naprednim tržištima, kao što su EU, CEFTA, Kina, Rusija i Turska.