Мобилна навигација
10. nov 2023.

MINISTAR PRIVREDE SLOBODAN CVETKOVIĆ UČESTVOVAO JE NA DODELI OSKARA KVALITETA NAJBOLjIM KOMPANIJAMA

„Kvalitet je ključna komponenta uspeha u današnjem poslovnom svetu, a poslovna izvrsnost predstavlja temelj konkurentske prednosti. Kroz ovaj forum, imamo priliku da se upoznamo sa najnovijim trendovima, iskustvima i najboljim praksama u ovoj oblasti. To će nam pomoći da unapredimo naše organizacije, povećamo efikasnost i konkurentnost na tržištu“, izjavio je ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković na Forumu kvaliteta i poslovne izvrsnosti "Oskar kvaliteta", održanOM danas u Privrednoj komori Srbije povodom obeležavanja Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta u Srbiji.

„Srbija je posvećena podršci razvoju kvaliteta i poslovne izvrsnosti. Kroz različite inicijative i programe radimo na stvaranju povoljnog privrednog okruženja. To će nas učiniti konkurentnijim na globalnom tržištu i imati višestruki doprinos društvenoj zajednici“, rekao je ministar Cvetković.

Ukazao je da su kompanije učesnice u takmičenju za „Oskar kvaliteta“ postigle odlične rezultate, posebno na planu unapređenja kvaliteta i poslovne izvrsnosti. Pritom je izrazio nadu da će ove kompanije poslužiti kao primer dobre prakse u narednom periodu. Takođe je naglasio da Ministarstvo privrede ulaže velike napore u pogledu stvaranja privrednog ambijenta pogodnog za integraciju u evropsku i svetsku privredu, usklađivanjem sa tehničkim zakonodavstvom EU i unapređenjem rada institucija infrastrukture kvaliteta.

V.d. pomoćnik ministra privrede, Nikola Vitas, rekao je da je u predthodnom periodu Ministarstvo privrede postavilo stabilan pravni i institucionalni okvir u oblasti standardizacije, metrologije, akreditacije i ocenjivanju usaglašenosti.

Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije u 2023. godini, pored mnogih podsticaja privrednicima, po prvi put sprovodi program za sufinansiranje troškova za usluge iz oblasti infrastrukture kvaliteta (za sprovođenje postupaka ocenjivanja usaglašenosti proizvoda sa zahtevima srpskih i inostranih tehničkih propisa, uključujući i procenu bezbednosti kozmetičkih proizvoda; za uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodno priznatih standarda sistema menadžmenta (priprema/implementacija standarda sa prvom sertifikacijom ili resertifikacija); za nabavku srpskih standarda kod Instituta standardizacije Srbije). Cilj ove finansijske podrške je da privrednici povećaju stepen korišćenja standarda tokom svih faza projektovanja, proizvodnje i kontrole proizvoda i da urede svoje poslovne procese.

Ministar privrede Slobodan Cvetković čestitao je kompanijama učesnicama u takmičenju za „Oskar kvaliteta“ i poslovne izvrsnosti.

Dobitnici „Oskara kvaliteta 2023“ su Generali osiguranje Srbija (Šampion izvrsnosti 2023) i direktor ove kompanije Dragan Filipović (Lider poslovne izvrsnosti 2023), te Centar za medicisnku biohemiju sa Univerzitetskog Kliničkog centra (Šampion izvrsnosti 2023) i direktorka pomenutog centra, doc. dr Sanja Stanković (Lider poslovne izvrsnosti 2023), dok su Hutchison d.o.o. Ruma i Zavod za javno zdravlje Šabac postigli izvrsnost u oblastima liderstvo, procesi tehnologije i zadovoljstvo zaposlenih.