Мобилна навигација
20. maj 2022.

Obeležen Svetski dan metrologije

Direkcija za mere i dragocene metale organizovala je danas svečanost povodom obeležavanja Svetskog dana metrologije, pod sloganom „Metrologija u digitalnoj eri“, koja je održana na Mašinskom fakultetu.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić prisustvovao je događaju.

Potpisivanjem Metarske konvencije 1875. i pridruživanjem Srbije tri godine kasnije, postavljeni su temelji međunarodne saradnje u metrologiji. Uniformnost merenja širom sveta danas za Republiku Srbiju, državu kojoj je spoljnom politkom predsednik Aleksandar Vučić trasirao industrijski, trgovinski, socijalni i naravno, privredni put međunarodnog napretka, ima značaj možda veći nego ikada.

Početkom ove godine, osnovan je Savet za kvalitet, stručno savetodavno telo čiji cilj je razvoj i unapređenje  infrastrukture kvaliteta u Srbiji. Uz Direkciju za mere i dragocene metale u sastavu Ministarstva privrede, Savet za kvalitet je još jedan oslonac ka unapređenju bezbednosti i kvaliteta industrijskih proizvoda, zaštiti potrošača i napretku kvaliteta života građana kroz doprinos povećanju konkurentnosti naše privrede. 

Ministarstvo privrede je prvi put izdvojilo i sredstva za sufinansiranje troškova za usluge iz oblasti infrastrukture kvaliteta u iznosu od 50 miliona dinara za ovu godinu kako bi finansijski pomoglo privrednicima u okviru programa  –„Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda“ koji se realizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije. 

Svetski dan metrologije jeste odlična ali ne i jedina prilika da se podsetimo na važnost  metrologije i da zajedno nastavimo da radimo na njenom unapređenju i unapređenju privrede u Republici Srbiji!

Imajući u vidu ambiciozne ali realne ciljeve daljeg napretka privrede Republike Srbije, obeležavanjem Svetskog dana metrologije ovde i sada zajedno potvrđujemo posvećenost nastojanju da učvrstimo poverenje u nacionali metrički sistem a tako i internacionalni kredibilitet.