Мобилна навигација
10. jun 2022.

Prvi javno-privatni dijalog povodom nove Strategije MSPP

Državni sekretar Ministarstva privrede, Milan Ljušić, obratio se danas  učesnicima prvog javno – privatnog dijaloga održanog u Privrednoj komori Srbije povodom izrade nove Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika za period 2023 – 2027. godine.

„Ministarstvo privrede je, uz podršku Nemačko-srpske inicijative i GIZ-a, krenulo u proces izrade nove politike daljeg razvoja MSPP u Srbiji za period 2023 – 2027. godine. Polazna osnova u izradi nove Strategije je evaluacija rezultata postignutih u okviru prethodne Strategije do 2020. godine kojima smo veoma zadovoljni“, rekao je Milan Ljušić.

Prema njegovim rečima, prethodnom Strategijom su ostvareni ključni pokazatelji uspešnosti kroz rast broja MSPP, ukupnog broja zaposlenih u MSPP i godišnjom stopom rasta BDP-a sektora MSPP, a Ministarstvo je iniciralo  javno – privatni dijalog širom Srbije kako bi u kreiranju nove Strategije, od samog početka bio uključen sektor MSPP.

„ U izradi nove strategije fokusiraćemo se na izradu Zelene agende, digitalizaciji i približavanju, odnosno snažnijem kontaktu sa samim privrednicima iz MSSP kako bismo zajedno definisali prioritete nove Strategije a takođe, i njima približili ciljeve i ono što  će Ministarstvo privrede sprovoditi u narednih 5 godina“, zaključio je Milan Ljušić.

Pored Milana Ljušića, učesnicima prvog javno – privatnog dijaloga povodom nove Strategije MSPP u Prvrednoj komori Srbije obratili su se Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, Branislava Simanić, direktor Sektora preduzetništva PKS i Tomislav Knežević, rukovodilac GIZ Projekta za razvoj privatnog sektora. Posle Beograda, javno-privatni dijalog biće realizovan u još 10 gradova širom Republike Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i regionalnim privrednim komorama.

Podsetimo, plan je da se nova Strategija 2022 – 2027. za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva sa Akcionim planom  donese do kraja ove godine, a prvi sastanak Radne grupe za pripremu Nacrta strategije sa  Akcionim planom, na čijem je čelu Milan Ljušić, održan je početkom maja u Ministarstvu privrede.