Мобилна навигација
07. mar 2023.

Državni sekretar Darko Mitrović: Srbija vodi izbalansiranu politiku, privredni rast od dva odsto realan

Državni sekretar Ministarstva privrede Darko Mitrović učestvovao je na panelu Kopaonik biznis foruma pod nazivom “Koliko je srpska privreda otporna” i razmenio argumente sa sagovornicima među kojima su bili privrednici Toplica Spasojević i Zoran Drakulić, direktor EBRD u Srbiji Mateo Kolanđeli, kao i predstavnici MK grupe i Američke privredne komore u Srbiji.

Državno rukovodstvo Srbije pokazalo je odgovorno ponašanje u kriznim vremenima, a srpska privreda se u velikoj meri pokazala otpornom na sve izazove sa kojima smo se suočili, poručio je Mitrović.

„Neki segmenti naše privrede pokazali su izuzetnu dozu elastičnosti i prilagodljivosti u kriznim vremenima, pre svega prehrambena industrija, koja je bila jako otporna na sve udarce, kao i sektor turizma. Srbija ima jedan stabilan privredni održivi rast“, istakao je Mitrović te dodao da je projekcija privrednog rasta od dva odsto realna.

Državni sekretar je kazao da je ministar privrede Rade Basta stavio akcenat na žensko preduzetništvo, preduzetništvo za mlade i startapove.

„Brzo će ti programi biti objavljeni na sajtu Ministarstva privrede i biće dostupni svim našim privrednicima da podnesu aplikacije. Vlada Republike Srbije i predsednik Republike vode jednu izbalansiranu, opreznu politiku, i ceo taj ambijent treba da privuče direktne strane investicije i da ohrabri naše privrednike da dodatno ulažu. Srbija je nesumnjivo prepoznata kao pouzdan partner“, podvukao je Mitrović.

Državni sekretar je odbacio tvrdnje pojedinih privrednika da država favorizuje strane investitore.

„Ono što čini razliku na početku investicvionog procesa je činjenica da su strani investitori dolazili spremniji u institucionalnom i finansijskom smislu, dolazili su sa konkretnim i većim programima. Domaći privrednici su uvek dobrodošli u Ministarstvo privrede“, istakao je Mitrović.

U narednom periodu akcenat će biti na reinvestiranje i proširenje kapaciteta svih privrednika koji već posluju u našoj zemlji.

„Model izvozno orijentisanog privrednog rasta koji se zasniva na konceptu privlačenja direktnih stranih investicija i snaženja domaćih privrednika koji posluju u onim sektorima koji su izvozno orijentisani, ostaće dominantan model i u 2023. godini jer je dao rezultat i do sada i smatramo da će dati rezultat i u budućnosti“, zaključio je državni sekretar Mitrović.