Мобилна навигација
07. мар 2023.

Државни секретар Дарко Митровић: Србија води избалансирану политику, привредни раст од два одсто реалан

Државни секретар Министарства привреде Дарко Митровић учествовао је на панелу Копаоник бизнис форума под називом “Колико је српска привреда отпорна” и разменио аргументе са саговорницима међу којима су били привредници Топлица Спасојевић и Зоран Дракулић, директор ЕБРД у Србији Матео Коланђели, као и представници МК групе и Америчке привредне коморе у Србији.

Државно руководство Србије показало је одговорно понашање у кризним временима, а српска привреда се у великој мери показала отпорном на све изазове са којима смо се суочили, поручио је Митровић.

„Неки сегменти наше привреде показали су изузетну дозу еластичности и прилагодљивости у кризним временима, пре свега прехрамбена индустрија, која је била јако отпорна на све ударце, као и сектор туризма. Србија има један стабилан привредни одрживи раст“, истакао је Митровић те додао да је пројекција привредног раста од два одсто реална.

Државни секретар је казао да је министар привреде Раде Баста ставио акценат на женско предузетништво, предузетништво за младе и стартапове.

„Брзо ће ти програми бити објављени на сајту Министарства привреде и биће доступни свим нашим привредницима да поднесу апликације. Влада Републике Србије и председник Републике воде једну избалансирану, опрезну политику, и цео тај амбијент треба да привуче директне стране инвестиције и да охрабри наше привреднике да додатно улажу. Србија је несумњиво препозната као поуздан партнер“, подвукао је Митровић.

Државни секретар је одбацио тврдње појединих привредника да држава фаворизује стране инвеститоре.

„Оно што чини разлику на почетку инвестицвионог процеса је чињеница да су страни инвеститори долазили спремнији у институционалном и финансијском смислу, долазили су са конкретним и већим програмима. Домаћи привредници су увек добродошли у Министарство привреде“, истакао је Митровић.

У наредном периоду акценат ће бити на реинвестирање и проширење капацитета свих привредника који већ послују у нашој земљи.

„Модел извозно оријентисаног привредног раста који се заснива на концепту привлачења директних страних инвестиција и снажења домаћих привредника који послују у оним секторима који су извозно оријентисани, остаће доминантан модел и у 2023. години јер је дао резултат и до сада и сматрамо да ће дати резултат и у будућности“, закључио је државни секретар Митровић.