Мобилна навигација
18. maj 2023.

Ministar Basta prisustvovao svečanom otvaranju druge fabrike japanske korporacije „Nidek“

Ministar privrede Rade Basta prisustvovao je danas svečanom otvaranju druge fabrike japanske korporacije „Nidek“ (Nidec Electric Motor Serbia i Nidec Elesys Europe) u Novom Sadu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio fabriku čime je još jednom potvrđeno da je Srbija poželjna investiciona lokacija za najmodernije svetske kompanije poput japanskog „Nideka“ koji je lider u oblasti proizvodnje i distribucije električnih motora.

Ugovorom koji je zaključen između Ministarstva privrede i ove kompanije, odobrena su sredstva podsticaja u iznosu od oko devet miliona evra, a vrednost investicije Nidec Electric Motor Serbia je oko 93 miliona evra čime je predviđeno zapošljavanje najmanje 116 novih radnika.

Takođe, ukupan iznos investicije korporacije „Nidek“ (Nidec Electric Motor Serbia i Nidec Elesys Europe) je više od 103 miliona evra.

Ministarstvo privrede je, pored kompanija iz okvira „Nidek“ grupacije, podržalo sredstvima podsticaja i dva investiciona projekta čiji su investitori kompanije sa sedištem u Japanu.

Ovim investicionim projektima predviđeno je ulaganje u osnovna sredstva u iznosu od oko 408 miliona evra i zapošljavanje najmanje 2.223 novih radnika.