Мобилна навигација
17. maj 2023.

Ministar Basta sa ambasadorom Evropske unije Žiofreom: Hitno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU

Ministar privrede Rade Basta sastao se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji, Ambasadorom Emanuelom Žiofreom kako bi razgovarali o evropskom putu Srbije i reformama u oblasti privrede.

Na početku sastanka ministar Basta je istakao da Srbija ulaže velike napore kako bi ostvarila vidljive rezultate u transformaciji i razvoju privrede, poboljšanju poslovnog ambijenta i kvaliteta života građana.

„Ekonomija je stub svakog društva i naša istrajnost na evropskom putu ogleda se u reformama koje sprovodimo. Upravo zbog toga je važno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU kako bismo nastavili napredak. Veća transparentnost i bolje upoznavanje građana Srbije sa finansijskim podsticajima koje daje EU od suštinskog je značaja na našem evropskom putu, a za unapređenje srpske privrede veoma je važno i pitanje energetske diverzifikacije i zelene tranzicije. Ne možemo da dozvolimo monopol i da zavisimo od jednog snabdevača. Zapadni Balkan nesumnjivo može da bude motor razvoja cele EU ali je neophodna kompletna nova energetska infrastruktura sa novim tehnologijama“, podvukao je ministar Basta uz ocenu da su za nas takođe, veoma važna i pitanja slobode medija i vladavine prava.

Tokom razgovora ministar Basta istakao je značaj programa „Srbija i EU – Oprema za privredu“.

„Cilj nam je da se što pre donese Uredba na Vladi i da možemo da utrošimo preostala sredstva. Naš put je jasan, a to je članstvo u Evropskoj uniji posebno imajući u vidu da je EU prvi i najveći trgovinski partner Srbije koji čini više od 60 odsto ukupne robne razmene naše zemlje“, poručio je ministar Basta te dodao da je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa zemljama EU u 2022. iznosila je 39,1 milijardi evra što je povećanje od 27,7 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Žiofre je izrazio spremnost EU da nastavi započetu saradnju sa Ministarstvom privrede na sprovođenju Programa „Srbija i EU – Oprema za privredu“ za veću konkurentnost malih i srednjih preduzeća, kao i da se nastavi zajednički rad na zaključenju Sporazuma o učešću Republike Srbije u Programu za jedinstveno tržište.

Autor fotografija: Strahinja Aćimović/Tanjug

Snimatelj: Marko Trošić/Tanjug