Мобилна навигација
17. мај 2023.

Министар Баста са амбасадором Европске уније Жиофреом: Хитно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ

Министар привреде Раде Баста састао се данас са шефом Делегације ЕУ у Србији, Амбасадором Емануелом Жиофреом како би разговарали о европском путу Србије и реформама у области привреде.

На почетку састанка министар Баста је истакао да Србија улаже велике напоре како би остварила видљиве резултате у трансформацији и развоју привреде, побољшању пословног амбијента и квалитета живота грађана.

„Економија је стуб сваког друштва и наша истрајност на европском путу огледа се у реформама које спроводимо. Управо због тога је важно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ како бисмо наставили напредак. Већа транспарентност и боље упознавање грађана Србије са финансијским подстицајима које даје ЕУ од суштинског је значаја на нашем европском путу, а за унапређење српске привреде веома је важно и питање енергетске диверзификације и зелене транзиције. Не можемо да дозволимо монопол и да зависимо од једног снабдевача. Западни Балкан несумњиво може да буде мотор развоја целе ЕУ али је неопходна комплетна нова енергетска инфраструктура са новим технологијама“, подвукао је министар Баста уз оцену да су за нас такође, веома важна и питања слободе медија и владавине права.

Током разговора министар Баста истакао је значај програма „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“.

„Циљ нам је да се што пре донесе Уредба на Влади и да можемо да утрошимо преостала средства. Наш пут је јасан, а то је чланство у Европској унији посебно имајући у виду да је ЕУ први и највећи трговински партнер Србије који чини више од 60 одсто укупне робне размене наше земље“, поручио је министар Баста те додао да је укупна спољнотрговинска размена са земљама ЕУ у 2022. износила је 39,1 милијарди евра што је повећање од 27,7 одсто у односу на 2021. годину.

Жиофре је изрaзио спремност ЕУ да настaви започету сарадњу са Министарством привреде на спровођењу Програма „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“ за већу конкурентност малих и средњих предузећа, као и да се настави заједнички рад на закључењу Споразума о учешћу Републике Србије у Програму за јединствено тржиште.

Аутор фотографија: Страхиња Аћимовић/Танјуг

Сниматељ: Марко Трошић/Танјуг