Мобилна навигација
20. dec 2022.

Ministar Basta sa Žiofreom: MI SMO IZABRALI NAŠ PUT A TO JE EVROPSKI PUT

Ministar privrede Rade Basta i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre sastali su se danas kako bi razgovarali o dosadašnjoj saradnji u oblasti privrede, napretku Srbije na evropskom putu i finansijskoj podršci malim i srednjim preduzećima.

Basta je istakao dobru saradnju Ministarstva privrede i Delegacije EU u Srbiji i zahvalio se na podršci koju EU pruža Ministarstvu privrede kroz različite programe i projekte.

„EU je prvi i najveći privredni partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u našoj zemlji. Mi smo izabrali naš put, a to je EVROPSKI PUT“, naveo je Basta.

Sagovornici su se saglasili da su prioritetne teme od zajedničkog interesa bliža saradnja i podrška Delegacije EU Ministarstvu privrede u nekoliko ključnih oblasti: sprovođenje reformi upravljanja privrednim subjektima u državnom vlasništvu, podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i razvoj ženskog preduzetništva.

Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre izjavio je da njihovi projekti doprinose ekspanziji srpske privrede kroz podsticanje otvaranja novih radnih mesta i inovacija, kao i kroz podršku reformi zakonodavstva.

„Ponosan sam što EU pruža tehničku i finansijsku podršku hiljadama malih i srednjih preduzeća u cilju povećanja njihove poslovne efikasnosti i konkurentnosti, uz istovremeno smanjivanje uticaja na životnu sredinu i unapređenje bezbednosti na radu. Mala preduzeća su okosnica srpske privrede i uz našu kontinuiranu podršku vode Srbiju ka ostvarenju njenog ogromnog potencijala rasta“, poručio je Žiofre.

Dosadašnja saradnja sa Ministarstvom privrede je odlična, dodao je Žiofre.

„Nadam se da će naši zajednički napori nastaviti da vode Srbiju na putu stabilnog i održivog ekonomskog rasta. Nastavljamo da nudimo sredstva za finansiranje opreme za preduzeća, tako da svi koji rukovode preduzećima treba da imaju to u vidu, a povrh toga smo u svetlu energetske krize upravo izdvojili 165 miliona evra za Srbiju. Konkretno, manja i ranjivija preduzeća će ovim sredstvima moći da ublaže efekte rasta cena energenata“, naveo je Žiofre.

Ministarstvo privrede spremno je da nastavi saradnju sa EU na programu „Srbija i EU – Oprema za privredu“, dodao je Basta.

„Ministarstvo privrede će kroz ovaj program nastaviti aktivno da podržava mala i srednja preduzeća, sa naglaskom na digitalizaciju i zelenu tranziciju“, zaključio je Basta.