Мобилна навигација
20. дец 2022.

Министар Баста са Жиофреом: МИ СМО ИЗАБРАЛИ НАШ ПУТ А ТО ЈЕ ЕВРОПСКИ ПУТ

Министар привреде Раде Баста и амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре састали су се данас како би разговарали о досадашњој сарадњи у области привреде, напретку Србије на европском путу и финансијској подршци малим и средњим предузећима.

Баста је истакао добру сарадњу Министарства привреде и Делегације ЕУ у Србији и захвалио се на подршци коју ЕУ пружа Министарству привреде кроз различите програме и пројекте.

„ЕУ је први и највећи привредни партнер Србије, а компаније из ЕУ највећи инвеститори у нашој земљи. Ми смо изабрали наш пут, а то је ЕВРОПСКИ ПУТ“, навео је Баста.

Саговорници су се сагласили да су приоритетне теме од заједничког интереса ближа сарадња и подршка Делегације ЕУ Министарству привреде у неколико кључних области: спровођење реформи управљања привредним субјектима у државном власништву, подршка сектору малих и средњих предузећа и развој женског предузетништва.

Амбасадор Европске уније Емануел Жиофре изјавио је да њихови пројекти доприносе експанзији српске привреде кроз подстицање отварања нових радних места и иновација, као и кроз подршку реформи законодавства.

„Поносан сам што ЕУ пружа техничку и финансијску подршку хиљадама малих и средњих предузећа у циљу повећања њихове пословне ефикасности и конкурентности, уз истовремено смањивање утицаја на животну средину и унапређење безбедности на раду. Мала предузећа су окосница српске привреде и уз нашу континуирану подршку воде Србију ка остварењу њеног огромног потенцијала раста“, поручио је Жиофре.

Досадашња сарадња са Министарством привреде је одлична, додао је Жиофре.

„Надам се да ће наши заједнички напори наставити да воде Србију на путу стабилног и одрживог економског раста. Настављамо да нудимо средства за финансирање опреме за предузећа, тако да сви који руководе предузећима треба да имају то у виду, а поврх тога смо у светлу енергетске кризе управо издвојили 165 милиона евра за Србију. Конкретно, мања и рањивија предузећа ће овим средствима моћи да ублаже ефекте раста цена енергената“, навео је Жиофре.

Министарство привреде спремно је да настави сарадњу са ЕУ на програму „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“, додао је Баста.

„Министарство привреде ће кроз овај програм наставити активно да подржава мала и средња предузећа, са нагласком на дигитализацију и зелену транзицију“, закључио је Баста.