Мобилна навигација
06. feb 2023.

Ministar Basta: Slobodno kretanje robe najznačajnije poglavlje i njegovo otvaranje je istorijski trenutak za naš narod i državu

Nakon više od osam godina razgovora sa predstavnicima Evropske komisije i Delegacije Evropske unije u Srbiji, EK obavestila je Ministarstvo privrede da su ispunjena merila za otvaranje Poglavlja 1 - Slobodno kretanje robe.

Ministar privrede Rade Basta zahvalio je svim saradnicima iz Ministarstva privrede koji su učestvovali u pregovorima za otvaranje ovog poglavlja, ministarki za evropske integracije Tanji Miščević, kao i premijerki i svim članovima Vlade Srbije.

Poglavlje 1 – Slobodno kretanje robe predstavlja najznačajnije i u zakonodavnom pogledu najzahtevnije poglavlje. Srbija najveću robnu razmenu ostvaruje sa državama EU i zbog toga je zeleno svetlo za otvaranje ovog poglavlja istorijski trenutak za naš narod i državu“, poručio je ministar Basta.

Ministarstvo privrede rukovodi radom Pregovaračke grupe za slobodno kretanje robe i započeće proceduru radi usvajanja strateških dokumenata od strane Vlade Srbije koja su merila za otvaranje poglavlja: Strategije i Akcioni plan za harmonizovanu oblast, Akcioni plan za oblast motornih vozila i Akcioni plan za neharmonizovanu oblast.

Nakon usvajanja strateških dokumenata, EK će pripremiti Nacrt izveštaja o ispunjavanju merila za otvaranje poglavlja koji će predstaviti Savetu EU, što će biti formalna potvrda od strane EU da su merila za otvaranje pregovora u ovom poglavlju ispunjena.

Suštinu poglavlja o slobodnom kretanju robe čine tehnički propisi koji regulišu infrastrukturu kvaliteta (u koju spadaju standardizacija, akreditacija, metrologija, ocenjivanje usaglašenosti i tržišni nadzor).

S druge strane, u okviru ovog poglavlja postoji i neharmonizovano područje koje predstavlja nacionalne propise država članica.

Završetkom pregovora u ovoj oblasti, biće obezbeđena potpuna usklađenost domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom koje se odnosi na proizvode.

Postizanjem potpune usklađenosti domaćih propisa sa propisima EU obezbediće se poštovanje jedne od osnovnih sloboda jedinstvenog tržišta – slobodnog kretanja robe.

Ovaj princip znači da trgovina proizvodima iz jednog dela Evropske unije u bilo kojem drugom mora da se sprovodi bez ograničenja.

Shodno tome, srpski proizvodi će se kretati na evropskom tržištu bez prepreka.

Danom pristupanja EU, Srbija postaje deo unutrašnjeg tržišta EU, na kojem važe jednaka pravila za sve proizvode država članica. Slobodno kretanje robe omogućiće da kvalitetni srpski proizvodi budu plasirani na evropsko tržište, a da istovremeno kvalitetni evropski proizvodi budu plasirani na srpsko tržište.