Мобилна навигација
06. феб 2023.

Министар Баста: Слободно кретање робе најзначајније поглавље и његово отварање је историјски тренутак за наш народ и државу

Након више од осам година разговора са представницима Европске комисије и Делегације Европске уније у Србији, ЕК обавестила је Министарство привреде да су испуњена мерила за отварање Поглавља 1 - Слободно кретање робе.

Министар привреде Раде Баста захвалио је свим сарадницима из Министарства привреде који су учествовали у преговорима за отварање овог поглавља, министарки за европске интеграције Тањи Мишчевић, као и премијерки и свим члановима Владе Србије.

Поглавље 1 – Слободно кретање робе представља најзначајније и у законодавном погледу најзахтевније поглавље. Србија највећу робну размену остварује са државама ЕУ и због тога је зелено светло за отварање овог поглавља историјски тренутак за наш народ и државу“, поручио је министар Баста.

Министарство привреде руководи радом Преговарачке групе за слободно кретање робе и започеће процедуру ради усвајања стратешких докумената од стране Владе Србије која су мерила за отварање поглавља: Стратегије и Акциони план за хармонизовану област, Акциони план за област моторних возила и Акциони план за нехармонизовану област.

Након усвајања стратешких докумената, ЕК ће припремити Нацрт извештаја о испуњавању мерила за отварање поглавља који ће представити Савету ЕУ, што ће бити формална потврда од стране ЕУ да су мерила за отварање преговора у овом поглављу испуњена.

Суштину поглавља о слободном кретању робе чине технички прописи који регулишу инфраструктуру квалитета (у коју спадају стандардизација, акредитација, метрологија, оцењивање усаглашености и тржишни надзор).

С друге стране, у оквиру овог поглавља постоји и нехармонизовано подручје које представља националне прописе држава чланица.

Завршетком преговора у овој области, биће обезбеђена потпуна усклађеност домаћих прописа са европским законодавством које се односи на производе.

Постизањем потпуне усклађености домаћих прописа са прописима ЕУ обезбедиће се поштовање једне од основних слобода јединственог тржишта – слободног кретања робе.

Овај принцип значи да трговина производима из једног дела Европске уније у било којем другом мора да се спроводи без ограничења.

Сходно томе, српски производи ће се кретати на европском тржишту без препрека.

Даном приступања ЕУ, Србија постаје део унутрашњег тржишта ЕУ, на којем важе једнака правила за све производе држава чланица. Слободно кретање робе омогућиће да квалитетни српски производи буду пласирани на европско тржиште, а да истовремено квалитетни европски производи буду пласирани на српско тржиште.