Мобилна навигација
01. feb 2024.

Ministar Cvetković razgovarao sa američkim kongresmenima

Vašington, 31. januar 2024. godine 

Ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković sastao se danas na Kapitol hilu sa američkim kongresmenima Robertom Aderholtom, Džonom Mulinarom i Trejsi Manom.

Tom prilikom, razgovarali su o daljoj podršci kongresmena ekonomskom razvoju Srbije i podršci unapređenju pravnog okvira za saradnju koja bi maksimalno relaksirala poslovanje i investicije u oba smera.
 
Ministar Cvetković je prezentovao potencijale Srbije i naglasio da naša zemlja ima jedan od najpodsticajnijih ambijenata za investicije u Evropi.

„Srbija je i dalje jedan od globalnih lidera u privlačenju investicija, što se najbolje vidi po brojkama koje pokazuju da je naša zemlja od 2012. do kraja 2022. godine privukla više od 32 milijarde evra stranih direktnih ulaganja. Privreda naše zemlje je geografski dobro pozicionirana i dosta se ulaže u infrastrukturu. Pored toga, imamo privlačan i stabilan poslovni ambijent, političku i energetsku stabilnost, kao i kvalitetnu radnu snagu, dobro obrazovanu, posebno inženjere i IT stručnjake“, rekao je ministar Cvetković.

Ministar Cvetković je pozvao američke kongresmene da posete Srbiju i povedu privrednike iz svojih država koji imaju nameru da investiraju kako bi u budućnosti još snažnije radili na jačanju ekonomskih veza između dve zemlje.

Kongresmeni su se izjasnili da će podržavati sve koji iskreno rade na uspostavljanju stabilnosti u regionu, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Sjedinjenim Državama prepoznat kao pouzdan partner, izražavajući pritom veliko zadovoljstvo zbog dinamičnog napretka Srbije na ekonomskom planu, što, kako su naveli, predstavlja pravi primer za ceo region.

Prilikom sastanka, ministar Cvetković je američkim diplomatama poklonio interaktivnu fotomonografiju „Tesla“ o jednom od najvećih srpskih naučnika u svetu.