Мобилна навигација
31. jan 2024.

Ministar Cvetković razgovarao sa Stjuartom u Vašingtonu

Vašington, 30. januar 2024. godine 

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković sastao se danas u Vašingtonu sa Erikom Stjuartom, predsednikom Američko-srpskog poslovnog saveta i Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije „ACEBA“.

Sastanku su prisustvovali predsednik Kongresa srpsko – američkog prijateljstva Vladimir Marinković i predstavnici američkih kompanija Bechtel, Citi Bank, Lockheed Martin, Smartmatic i UGT Renewables.

 „Američke kompanije zapošljavaju više od trideset hiljada ljudi u Srbiji  i naša zemlja je otvorena i spremna da primi još značajniji broj američkih investitora koji veoma pozitivno utiču na imidž naše zemlje na globalnom nivou“ rekao je ministar Cvetković.

Prema rečima ministra, ta činjenica je značajna iz razloga što investicije američkih kompanija motivišu kompanije iz zemalja najvećih američkih saveznika da dolaze u Srbiju i ulažu novac.

„Naša robna razmena je ispod realnih potencijala i mogućnosti. Ukupna vrednost robne razmene u prvih jedanaest meseci 2023. godine iznosila je oko 1,047 milijarde dolara“, rekao je Cvetković i dodao da treba krenuti sa konkretizacijom saradnje, kao i da je, neophodno intenziviranje susreta srpskih i američkih privrednika, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

Ministar Cvetković je pozvao američke investitore da posete Srbiju i iskoriste potencijale za ulaganje i razvoj svog biznisa.

Stjuart je naglasio da su američke kompanije zadovoljne tretmanom i uslovima poslovanja u Srbiji. On je izrazio želju da naše institucije još više rade po pitanju uspostavljanja i saradnje Srbije sa američkim institucijama koje mogu da utiču da američke kompanije izaberu Srbiju kao destinaciju za ulaganja.

Američko-srpski poslovni savet je osnovan s ciljem daljeg unapređenja ekonomskog dijaloga i privrednih veza Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. „ACEBA“ je vodeća američka poslovna asocijacija fokusirana na saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Ministar Cvetković će tokom radne posete Sjedinjenim Američkim Državama održati niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima iz SAD i prisustvovati tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu.