Мобилна навигација
31. јан 2024.

Министар Цветковић разговарао са Стјуартом у Вашингтону

Вашингтон, 30. јануар 2024. године 

Министар привреде у Влади Републике Србије Слободан Цветковић састао се данас у Вашингтону са Ериком Стјуартом, председником Америчко-српског пословног савета и Америчко-централноевропске пословне асоцијације „ACEBA“.

Састанку су присуствовали председник Конгреса српско – америчког пријатељства Владимир Маринковић и представници америчких компанија Bechtel, Citi Bank, Lockheed Martin, Smartmatic i UGT Renewables.

 „Америчке компаније запошљавају више од тридесет хиљада људи у Србији  и наша земља је отворена и спремна да прими још значајнији број америчких инвеститора који веома позитивно утичу на имиџ наше земље на глобалном нивоу“ рекао је министар Цветковић.

Према речима министра, та чињеница је значајна из разлога што инвестиције америчких компанија мотивишу компаније из земаља највећих америчких савезника да долазе у Србију и улажу новац.

„Наша робна размена је испод реалних потенцијала и могућности. Укупна вредност робне размене у првих једанаест месеци 2023. године износилa je око 1,047 милијарде долара“, рекао је Цветковић и додао да треба кренути са конкретизацијом сарадње, као и да је, неопходно интензивирање сусрета српских и америчких привредника, што ће представљати даљи корак ка реализацији пројеката од обостраног интереса.

Министар Цветковић је позвао америчке инвеститоре да посете Србију и искористе потенцијале за улагање и развој свог бизниса.

Стјуарт је нагласио да су америчке компаније задовољне третманом и условима пословања у Србији. Он је изразио жељу да наше институције још више раде по питању успостављања и сарадње Србије са америчким институцијама које могу да утичу да америчке компаније изаберу Србију као дестинацију за улагања.

Америчко-српски пословни савет је основан с циљем даљег унапређења економског дијалога и привредних веза Републике Србије и Сједињених Америчких Држава. „ACEBA“ је водећа америчка пословна асоцијација фокусирана на сарадњу са земљама Централне и Источне Европе.

Министар Цветковић ће током радне посете Сједињеним Америчким Државама одржати низ билатералних састанака са званичницима из САД и присуствовати традиционалном Молитвеном доручку у Вашингтону.