Мобилна навигација
10. nov 2023.

Ministar privrede Slobodan Cvetković razgovarao je danas sa Nj.E. ambasadorom Republike Slovenije u Beogradu Damjanom Bergantom

Privredna saradnja Srbije i Slovenije na visokom nivou

Ministar privrede Slobodan Cvetković razgovarao je danas sa Nj.E. ambasadorom Republike Slovenije u Beogradu Damjanom Bergantom o bileteralnoj ekonomskoj saradnji dve zemlje, investicijama i daljem unapređenju privredne saradnje.

„Posebno nas ohrabruje što kompanije koje već rade u Srbiji proširuju svoja poslovanja, što znači da srpska privreda ima privlačan poslovni ambijent, političku i energetsku stabilnost. Naša zemlja je privukla više od 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu“, rekao je ministar Cvetković.

Ukazao je da postoji mogućnost za dalji razvoj i unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Slovenije u više sektora. Najpre u sektorima infrastrukturnog povezivanja, saobraćaju, energetici, IT, poljoprivredi i zaštiti životne sredine, građevinarstvu i turizmu.

„Posebna pažnja može se posvetiti saradnji sa malim i srednjim preduzećima, kao i zajedničkim nastupima na trećim tržištima“, rekao je ministar Cvetković.

Podsetio je da Slovenija spada u deset najvećih investitora u našoj zemlji, da slovenačke kompanije zapošljavaju više od 20.000 radnika u Srbiji.

Ambasador Bergmant je rekao da su ekonomski bileteralni odnosi Srbije i Slovenije na visokom nivou i da postoji sve veća zainteresovanost srpskih kompanija da investiraju u Sloveniju. Uputio je poziv ministru Cvetkoviću da se sastane sa predstavnicima slovenačkih kompanija koje posluju u Srbiji.