Мобилна навигација
09. nov 2023.

MINISTAR PRIVREDE SLOBODAN CVETKOVIĆ: Važan instrument podrške malim i srednjim preduzećima u našoj zemlji

“Decenija postojanja Excellent SME Sertifikata svedoči o kontinuiranom radu i posvećenosti u povećanju kredibiliteta preduzeća i olakšava donošenje poslovnih odluka, a to je od suštinskog značaja za napredak svake kompanije”, izjavio je ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković danas  u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu, gde je kompanija „COFACE“ zajedno sa Privrednom komorom Srbije (PKS) organizovala događaj za kompanije nosioce pomenutih sertifikata.

„PKS kroz izdavanje ovih sertifikata pruža važan instrument podrške malim i srednjim preduzećima u našoj zemlji, što omogućava ne samo da ona jasno označe svoj bonitet, već i doprinosi povećanju njihove transparentnosti na tržištu“, istakao je Cvetković.

Ministar privrede podsetio je da dodeljen sertifikat ima ključnu ulogu u unapređenju digitalne prisutnosti i usklađenosti sa direktivama EU za promovisanje uspešnih preduzeća.

„U sinergiji sa „COFACE“ Srbija realizuje se pristup u obezbeđivanju kvalitetnih informacija i ocena iza ovog sertifikata. Podrška omogućava da se preduzeća ocene na temelju kreditne sposobnosti, čime se stvara veće poverenje u njihovo poslovanje i smanjuje rizik za učesnike u lancu poslovanja“, objasnio je ministar Cvetković.

Ukazao je da ovaj događaj ima poseban značaj, jer predstavlja priliku da se proslavi uspeh malih i srednjih preduzeća u Srbiji i istakne njihov značaj za naše poslovno okruženje.

„Podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika predstavlja jedan od strateških prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva privrede. Naš cilj je da Repubilika Srbija bude prepoznata kao plodno tlo za investicije i zemlja sa stabilnom ekonomijom, spremnom da se uključi u napredne svetske tokove i aktivno učestvuje na globalnom tržištu“, rekao je Cvetković.

Podsetio je da Ministarstvo privede ove godine izdvojilo 3,4 milijarde dinara bespovratnih sredstava za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar rekao je da su ekonomski odnosi Francuske i Srbije snažni, a da trgovinska razmena iznosi blizu dve milijarde evra. Košar je dodao da su odnosi dve zemlje posebno učvršćeni sposrazumom o finansijskoj podršci iz 2019. godine koji je imao za cilj jačanje eknomskih odnosa.

Na skupu su se obratili i Milun Trivunac, savetnik predsednika PKS i Milka Zakić ispred kompanije „COFACE“.