Мобилна навигација
09. нов 2023.

МИНИСТАР ПРИВРЕДЕ СЛОБОДАН ЦВЕТКОВИЋ: Важан инструмент подршке малим и средњим предузећима у нашој земљи

“Деценија постојања Excellent SME Sertifikata сведочи о континуираном раду и посвећености у повећању кредибилитета предузећа и олакшава доношење пословних одлука, а то је од суштинског значаја за напредак сваке компаније”, изјавио је министар привреде у Влади Републике Србије Слободан Цветковић данас  у Амбасади Републике Француске у Београду, где је компанија „COFACE“ заједно са Привредном комором Србије (ПКС) организовала догађај за компаније носиоце поменутих сертификата.

„ПКС кроз издавање ових сертификата пружа важан инструмент подршке малим и средњим предузећима у нашој земљи, што омогућава не само да она јасно означе свој бонитет, већ и доприноси повећању њихове транспарентности на тржишту“, истакао је Цветковић.

Министар привредe подсетио је да додељен сертификат има кључну улогу у унапређењу дигиталне присутности и усклађености са директивама ЕУ за промовисање успешних предузећа.

„У синергији са „COFACE“ Србија реализује се приступ у обезбеђивању квалитетних информација и оцена иза овог сертификата. Подршка омогућава да се предузећа оцене на темељу кредитне способности, чиме се ствара веће поверење у њихово пословање и смањује ризик за учеснике у ланцу пословања“, објаснио је министар Цветковић.

Указао је да овај догађај има посебан значај, јер представља прилику да се прослави успех малих и средњих предузећа у Србији и истакне њихов значај за наше пословно окружење.

„Подршка сектору малих и средњих предузећа и предузетника представља један од стратешких приоритета Владе Републике Србије и Министарства привреде. Наш циљ је да Репубилика Србија буде препозната као плодно тло за инвестиције и земља са стабилном економијом, спремном да се укључи у напредне светске токове и активно учествује на глобалном тржишту“, рекао је Цветковић.

Подсетио је да Министарство приведе ове године издвојило 3,4 милијарде динара бесповратних средстава за подршку сектору малих и средњих предузећа и предузетника.

Амбасадор Француске у Београду Пјер Кошар рекао је да су економски односи Француске и Србије снажни, а да трговинска размена износи близу две милијарде евра. Кошар је додао да су односи две земље посебно учвршћени спосразумом о финансијској подршци из 2019. године који је имао за циљ јачање екномских односа.

На скупу су се обратили и Милун Тривунац, саветник председника ПКС и Милка Закић испред компаније „COFACE“.