Мобилна навигација
15. avg 2022.

Bezbednija upotreba duvanskih proizvoda

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda imaju zakonsku obavezu da od 1. januara 2023. godine ispune dva nova zahteva predviđena Pravilnikom o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda. U skladu sa zahtevima za bezbednost od požara koji se odnose na cigarete, duvanski proizvodi će, pre plasmana na tržiše Republike Srbije, morati da ispune standarde SRPS EN ISO 12863:2018 (Standardna metoda ispitivanja za ocenjivanje mogućnosti paljenja cigareta) i SRPS EN 16156:2018 ( Cigarete – Ocenjivanje mogućnosti paljenja – Zahtevi za bezbednost).  Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda na koje se predmetni standardi odnose, na tržište mogu staviti samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno, cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim pre nego što izgore celom dužinom.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete. Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine.

Sve informacije o sistemu infrastrukure kvaliteta, odnosno tehničkim zahtevima koje proizvodi treba da zadovolje prilikom plasmana na tržište Republike Srbije nalaze se na portalu TEHNIS Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede na linku  https://tehnis.privreda.gov.rs/vesti.html.