Мобилна навигација
24. jul 2023.

Mali: Raspisan Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, opredeljeno 900 miliona dinara bespovratnih sredstava

Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2023. godini .

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade preuzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, rekao je da je programom opredeljeno 900 miliona dinara bespovratnih sredstava, a da će se preostali iznos investicionog ulaganja privrednih subjekata finansirati iz kredita Fonda za razvoj.

On je istakao da je poziv raspisan kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, kao i ravnomerni regionalni razvoj, a sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

„Programima koje raspisujemo pokazujemo ne samo svoju snagu, već i koliko brinemo i razmišljamo o nosiocima razvoja naše ekonomije a to su preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća. Oni su stub svake privrede i njihov napredak je prioritet svake ekonomije. Država je  prepoznala značaj sektora MSP i zato im kroz programe koje smo pripremili pružamo podršku“, rekao je Mali i podsetio da Ministarstvo privrede i Fond za razvoj program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte uspešno sprovode od 2017. godine.

Programom je predviđeno da preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji zadovolje uslove mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju trećoj ili četvrtoj grupi razvijenosti dok će se preostali iznos vrednosti projekta finansirati iz povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 dinara za pravna lica, dok za maksimalni iznos bespovratnih sredstava od 12.500.000 dinara mogu da konkurišu brzorastući privredni subjekti.

Sredstva su namenjena za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog, skladišnog ili poslovnog prostora u sastavu proizvodnog, dok privredni subjekti koji se bave IT i visokotehnološkim uslugama mogu kupiti i poslovni prostor.  Prostor ne može biti kupljen od drugog privrednog subjekta sem u slučajevima da se kupuje nov ili duži vremenski period nekorišćen prostor.

Sredstva opredeljena programom namenjena su i za kupovinu novih ili polovnih (do pet godina starih) mašina i opreme, uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje, mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje, nabavku softvera i računarske opreme, kao i za trajna obrtna sredstva, koja mogu da čine najviše 10% ukupnog ulaganja.

Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa uvećan za 20 odsto, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani privrednici mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede - www.privreda.gov.rs, Fonda za razvoj - www.fondzarazvoj.gov.rs, kao i na Portalu preduzetništva www.preduzetnistvo.gov.rs.