Мобилна навигација
27. mar 2024.

Ministar Cvetković obišao Institut Mihajlo Pupin:

SARADNjOM PRIVREDE I NAUKE KA GLOBALNOJ I KONKURENTNIJOJ EKONOMIJI

„Naučni doprinos i tehnološki napredak mogu biti dodatni podsticaj za domaće i strane investicije. Privreda mora da oseti benefite savremenih dostignuća i shvati da zahvaljujući tome može dobiti komparativnu prednost, kako na lokalnom, regionalnom, tako i na globalnom tržištu“ izjavio je ministar privrede Slobodan Cvetković danas nakon obilaska Instituta „Mihajlo Pupin“ u Beogradu.

Ministar je u razgovoru sa direktorom Instituta dr Nikolom Tomašević rekao da nauka može da pruži veliki doprinos privredi.

„Naučni instituti mogu da imaju ozbiljan impakt na privredu. Sada se dešavaju mogućnosti civilizacijskog iskoraka, a sa novim dostignućima možemo pronaći najsavremenija tehnološka rešenja. Mi iz privrede imamo utisak da je nauka, globalno gledajući, otišla daleko, a da privreda ne koristi do kraja sve moguće tehnološke potencijale. Sada smo u istorijskom trenutku u kom se praktično menjaju koncepti određenih tehnologija. Srpska privreda sa ovakvim ozbiljnim naučnim institutima, naučno-tehnološkim parkovima i BIO4 kampusom, može doći u poziciju da globalnom tržištu ponudi nova dostignuća. Zahvaljujući tome bi mogli, kao što je predsednik Srbije kazao, da napravimo ne korak već skok u budućnost“, rekao je ministar Cvetković 

Ministar privrede je istakao da će tehnološke inovacije biti i deo ponude investitorima, podsećajući da je Srbija najatraktivnija destinacija za investicije na Balkanu.

Generalni direktor Instituta „Mihajlo Pupin“ Nikola Tomašević istakao je da je saradnja sa Ministarstvom privrede od velikog značaja za komercijalizaciju naučno – istraživačkih rezultata.

Institut „Mihajlo Pupin“ kao najveći institut na polju primene informaciono-komunikacionih tehnologija, koji je i vodeća naučnoistraživačka i privredna organizacija u Srbiji, ima 500 zaposlenih od kojih je 350 naučnika, istraživača i inženjera.